استادیار گروه مهندسی بیوسیستم، دانشگاه شهید چمران اهواز، اهواز، ایران ، n.shahgholian@scu.ac.ir
چکیده: (1448 مشاهده)
سابقه و هدف:بهرهمندی ازتأثیر ترکیبات گیاهی با خواص درمانی، به فراهم زیستی مواد مؤثره آنها بستگی دارد. کورکومین دارای محدودیتهایی مانند پایداری و حلالیت کم و حساسیت به شرایط فرآوری و سیستم گوارشی است. این تغییر با هدف بررسی افزایش پایداری کورکومین در نانوکمپلکس آلبومین و با ایجاد پیوند عرضی انجام شده است. مواد و روشها:برای افزایش حلالیت و پایداری کورکومین، نانوکمپلکس کورکومین-آلبومین تهیه شد. طرح آماری RSM-FCCD جهت بهینهسازی سه فاکتور در تهیه نانوذرات استفاده شد. فاکتورها شامل درصد حجمی فاز آلی (4/6 -11/11)، pH (7-3) و نسبت کورکومین (2000- 5000 میکروگرم) بودند. برای ایجاد پیوند عرضی از گلوتارآلدئید و تانیک اسید استفاده شد. اندازه ذرات، پتانسیل زتا (به روش DLS)، مورفولوژی ذرات (FE-SEM، AFM) و نیز ایجاد پیوند عرضی (به روش روش نینهیدرین و FT-IR) مورد بررسی قرار گرفتند. بررسی فاکتورها و پاسخها با استفاده از نرمافزار Design Exper.8 انجام شد. یافتهها:در روش تهیه کمپلکس با کورکومین، شرایط بهینه جهت تولید نانوذرات آلبومین در pH دور از نقطه ایزوالکتریک آلبومین و درصد حجمی فاز آلی 4/11 درصد بدست آمد. برای دستیابی همزمان به کوچکترین ذره با بیشترین میزان درونپوشانی کورکومین و فاکتور مطلوبیت، کارایی بهینه در 3400 میکروگرم کورکومین بدست آمد. کارایی درونپوشانی کورکومین 54/72 درصد و اندازه ذرات کوچکتر از 230 نانومتر بودند.کاربرد تانیک اسید، موجب افزایش کارایی درونپوشانی کورکومین در نانوکمپلکس آلبومین شد (05/0p<). نتیجه گیری:نتایج این مطالعه نشان داد که استفاده از نانوکمپلکس آلبومین-کورکومین و تانیک اسید به عنوان عامل پیوندی موجب افزایش درونپوشانی و پایداری کورکومین میشود.
Shahgholian N, Rajabzadeh G. Preparation and Assessment of Protein-Curcumin Nanocomplex Using Oral Crosslinker. Iranian J Nutr Sci Food Technol 2022; 17 (2) :65-78 URL: http://nsft.sbmu.ac.ir/article-1-3450-fa.html
شاهقلیان نرگس، رجب زاده قدیر. تهیه و ارزیابی نانو کمپلکس پروتئین-کورکومین با استفاده از پیوند دهنده عرضی خوراکی. علوم تغذیه و صنایع غذایی ایران. 1401; 17 (2) :65-78