:: دوره 17، شماره 4 - ( زمستان 1401 ) ::
مهشید نقاش پور ، وهاب الدین مصطفی نژاد اصل مرند ، فاطمه مقصودی ، سحر گلابی*
گروه فیزیولوژی پزشکی، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز، اهواز، ایران
سابقه و هدف: محیط دور گردن و شاخص شکل بدنی A از شاخص‌های آنتروپومتریک و نشانگر چاقی احشایی هستند و می‌توانند شروع بیماری دیابت نوع 2 را پیش بینی نمایند. هدف این مطالعه، بررسی ارتباط بین شاخص‌های بیوشیمیایی عملکرد کبدی و فاکتورهای خطر متابولیک قلبی با شاخص‌های تن‌سنجی ذکر شده در مبتلایان به دیابت نوع 2 بود.
مواد و روشها: این مطالعه روی 297 زن و مرد بالای 19 سال مبتلا به دیابت نوع ۲ در مراکز آموزشی- درمانی دانشگاه علوم پزشکی آبادان انجام شد. محیط دور گردن با مترنواری و شاخص شکل بدنی A با فرمول ریاضی به دست آمدند. قبلاً 5 سی‌سی نمونه خون بیماران برای سنجش فاکتورهای بیوشیمیایی شامل پروفایل قندی، لیپیدی و سطح سرمی آنزیم‌های کبدی با استفاده از روش آنزیمی گرفته شده بود و ما از نتایج تست‌های آزمایشگاهی بیماران استفاده کردیم.
یافتهها: ضریب همبستگی پیرسون نشان داد که دور گردن ارتباط مستقیم و معنی‌داری با سطوح قند خون ناشتا (332/0=r و 001/0p<)، تری گلیسرید (159/0=r و 006/0=p)، و کلسترول تام (203/0=r و 001/0p<) دارد. در افراد با شاخص توده بدنی طبیعی، دور گردن ارتباط مستقیم و معنی‌داری تنها با قند خون ناشتا (45/0=r و 001/0p<) داشت. در کل مبتلایان به دیابت نوع 2، ارتباط مستقیم و معنی‌داری بین شاخص شکل بدنی A و سطح آسپارتات ترانس آمیناز سرم مشاهده شد (129/0=r و 026/0p=). در افراد چاق، شاخص شکل بدنی A ارتباط مستقیم و معنی‌داری تنها با هموگلوبین A1C (r=0.28 و P=0.009) داشت.
نتیجه گیری: یافته ها نشان داد که محیط دور گردن و شاخص شکل بدنی A پیش‌بینی‌کنندۀ خطرات کاردیومتابولیک و کبدی در بیماران مبتلا به دیابت نوع 2 هستند.

واژه‌های کلیدی: دیابت، محیط دور گردن، شاخص شکل بدنی A، کاردیو متابولیک، عملکرد کبد
دریافت: 1401/7/5 | پذیرش: 1401/8/25 | انتشار: 1401/10/3

Naghashpour M, Mostafanejadaslemarand V, Maghsudi F, Golabi S. Association between Liver Function Indices and Cardiometabolic Risk Factors with Neck Circumference and Body Shape Index A in Patients with Type 2 Diabetes in the Educational-clinical Centers of Abadan University of Medical Sciences, Abadan, Iran, 2021. Iranian J Nutr Sci Food Technol 2023; 17 (4) :11-18

نقاش پور مهشید، مصطفی نژاد اصل مرند وهاب الدین، مقصودی فاطمه، گلابی سحر. ارتباط بین شاخص‌های عملکرد کبدی و فاکتورهای خطر کاردیو متابولیک با محیط دور گردن و شاخص شکل بدنی A در مبتلایان به دیابت نوع 2 در مراکز آموزشی- درمانی دانشگاه علوم پزشکی آبادان در سال 1400. علوم تغذیه و صنایع غذایی ایران. 1401; 17 (4) :11-18