گروه فیزیولوژی ورزشی، دانشگاه ایلام، ایلام، ایران ، r.alizadeh@ilam.ac.ir
چکیده: (1207 مشاهده)
سابقه و هدف:استرس اکسیداتیو یکی از مکانیسمهای مؤثر در نورودژنراسیون و فرایند پیری سیستم عصبی میباشد. هدف این پژوهش تعیین تأثیر تمرین هوازی همراه با مصرف مکمل تریپتوفان بر دفاع آنتیاکسیدانی آنزیمی و پراکسیداسیون لیپیدی در بافت مغز رتهای سالمند تغذیهشده با غذای پرچرب بود. مواد و روشها:در این تحقیق تجربی، 36رت نر ویستار سالمند (سن: 18ماه و میانگین وزن100±500گرم) بهطور تصادفی در پنج گروه شامل کنترل غذای نرمال G1 (6n=)، غذای پرچرب G2(6n=)، غذای پرچرب+تمرینG3 (8n=)، غذای پرچرب+مکملG4 (8n=) و غذای پرچرب+تمرین+مکملG5 (8n=)، قرار گرفتند. برنامه تمرین تناوبی هوازی روی تردمیل سهروز در هفته با سرعت 26-12 متر بر دقیقه و بهمدت هشت هفته انجام شد. به هر رت در گروههای مکمل (G4 وG5 ) روزانه100میلیگرم به ازای هر کیلوگرم وزن بدن مکمل تریپتوفان بهصورت گاواژ داده شد. سطوح سوپراکسیددیسموتاز، مالون دیآلدهید و لاکتات دهیدروژناز سرم با استفاده از کیت و بهروش الایزا اندازهگیری شد. دادهها بهروش آزمون تی مستقل و MANOVAدر سطح معنیداری 05/0p< تجزیه و تحلیل شد. یافتهها:نتایج نشان داد که بین دو گروه غذای نرمال و غذای پرچرب در هیچ کدام از فاکتورهای مورد مطالعه تفاوت معنیدار وجود ندارد، همچنین اثر تعاملی تمرین و مکمل برای فاکتور وزن (441/0 = P)، وزن بافت مغز (78/0 = P)، نسبت وزن بافت مغز به وزن کل(47/0 = P)، MDA (13/0 = P)، SOD (55/0 = P) تفاوت معنی دار وجود ندارد اما برای فاکتور LDH (05/0 = P) تفاوت معنی دار مشاهده گردید. نتیجه گیری:بهنظر میرسد تمرین تناوبی هوازی با شدت بالا همراه با مصرف مکمل تریپتوفان تأثیر بر سیستم آنتیاکسیدانی و پراکسیداسیون لیپیدی در بافت مغز رتهای سالمند ندارد.
Akbari E, Nazarali P, Alizadeh R, Shakibaee A. Effects of Aerobic Exercises with Tryptophan Supplementation on Enzymatic Antioxidant Defense and Lipid Peroxidation in Brain Tissues of Elderly Rats Fed with High-Fat Diets. Iranian J Nutr Sci Food Technol 2023; 18 (2) :1-9 URL: http://nsft.sbmu.ac.ir/article-1-3657-fa.html
اکبری الهه، نظرعلی پروانه، علی زاده رستم، شکیبائی ابوالفضل. تأثیر تمرین هوازی همراه با مصرف مکمل تریپتوفان بر دفاع آنتیاکسیدانی آنزیمی و پراکسیداسیون لیپیدی در بافت مغز رتهای سالمند تغذیهشده با غذای پرچرب. علوم تغذیه و صنایع غذایی ایران. 1402; 18 (2) :1-9