استاد، گروه علوم و صنایع غذایی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد، مشهد، ایران ، sedaghat@um.ac.ir
چکیده: (590 مشاهده)
سابقه و هدف:با توجه به پیدایش گونههای مقاوم باکتری ها در برابر آنتی بیوتیک ها و عملکرد اختصاصی آنها بر علیه باکتریهای بیماریزا که برای سلامت انسان خطرناک هستند، استفاده از باکتریوفاژها یک جایگزین مناسب میباشد. موضوع دیگر استفاده از پلیمرهایی است که زیست تخریب پذیر هستند و میتوانند به جای ترکیبات نفتی مورد استفاده قرار گیرند. در این مطالعه، اثر افزودن ژلاتین و باکتریوفاژ بر خصوصیات فیلم پلولان مورد بررسی قرار گرفت. مواد و روشها:در این پژوهش اثر درصدهای مختلف ژلاتین (0، 25، 50، 75 و 100 %) و محلول باکتریوفاژ بر خصوصیات فیزیکوشیمیایی و ضد باکتریایی فیلم پلولان بررسی شد. یافتهها:نتایج آزمایشات نشان دادند که ورود باکتریوفاژ به فیلم ها بر ضخامت، تورم، نفوذ پذیری به بخارآب، مقاومت کششی و مدول یانگ تأثیر آماری معناداری نداشت، اما منجر به افزایش کشش پذیری در فیلم ها شد. هم چنین، شفافیت فیلمهای خالص ژلاتین کاهش و پلولان افزایش یافت در حالی که، در فیلمهای ترکیبی ژلاتین-پلولان نتایج متفاوتی مشاهده شد. اثر ضد باکتریایی فیلمهای ژلاتین خالص و ترکیبی ژلاتین-پلولان بر علیه پاتوژن بیشتر از فیلم پلولان خالص بود. نتیجه گیری:نتایج این مطالعه نشان دادند که افزودن ژلاتین به فیلم پلولان میتواند به تثبیت بهتر باکتریوفاژها در فیلم پلولان کمک کند و در نتیجه اثر ضد باکتریایی در برابر سالمونلا انتریتیدیس بهتری به دست آورد.
Entezari A, Sedaghat N, Shakeri G. Use of Bacteriophages in Gelatin-pullulan Films against Salmonella Pathogen. Iranian J Nutr Sci Food Technol 2023; 18 (3) :51-59 URL: http://nsft.sbmu.ac.ir/article-1-3664-fa.html
انتظاری اسما، صداقت ناصر، شاکری گلشن. استفاده از فاژ در فیلمهای ژلاتین-پلولان علیه باکتری بیماریزای سالمونلا. علوم تغذیه و صنایع غذایی ایران. 1402; 18 (3) :51-59