دانشیار، دانش آموخته ی دکترای تغذیه، گروه تغذیه و بهداشت مواد غذایی، دانشکده پزشکی، مرکز تحقیقات بهداشت تغذیه، دانشگاه علوم پزشکی همدان، همدان، ایران ، vahidinia@umsha.ac.ir
چکیده: (1497 مشاهده)
سابقه و هدف:تأثیر چربی شیر بر وضعیت متابولیک و استعداد ابتلا به بیماریهای قلبی عروقی همواره موضوعی مورد مناقشه بوده است. در این تحقیق، تجزیه و تحلیل مقطعی برای تعیین ارتباط بین محتوای چربی شیر و سطوح لیپیدی و تنسنجی مردان بزرگسال انجام شده است. مواد و روشها:به منظور دستیابی به اهداف فعلی، یک تجزیه و تحلیل مقطعی برای تعیین ارتباط بین محتوای چربی شیر و سطوح لیپید و تنسنجی مردان بزرگسال انجام شد. بدین منظور، نمونه ای از 1805 مرد، از دادههای بررسی سلامت و تغذیه ملی ایالات متحده آمریکا (NHANES) 2016-2015 وارد آنالیز آماری شدند. سه مدل رگرسیون لجستیک چند متغیره مختلف، با تنظیم عوامل مداخلهگر برای تعیین این ارتباط مورد استفاده قرار گرفتند. یافتهها:بر اساس مدل کاملاً تنظیم شده، مردان بزرگسال مصرف کننده ی شیر حاوی 25/3 درصد چربی در مقایسه با دریافت کنندگان شیر شیر حاوی 1-0 درصد چربی، نسبت شانس بیشتری برای مقادیر بالای شاخص توده ی بدنی (BMI) و دور کمر داشتند (به ترتیب 49/1OR: و 89/1-18/1:CI در برابر 34/1OR: و 66/1-09/1:CI). علاوه بر این، مردان بزرگسالی که شیر 25/3 درصد چربی مصرف میکردند، نسبت شانس کمتری برای سطوح بالای کلسترول تام (TC) و نسبت کلسترول تام به لیپوپروتئین-کلسترول پرچگال (TC/HDL-C) داشتند (به ترتیب 71/0OR: و 88/0-56/0:CI، 70/0OR: و 89/0-54/0:CI). همچنین نسبت شانس مقادیر بالای LDL-C و non-HDL-C با مصرف شیر حاوی 2% چربی نسبت به شیر حاوی 1% چربی کمتر بود (به ترتیب57/0OR: و 89/0-36/0:CI و 74/0OR: و 99/0-55/0:CI). نتیجه گیری:این تحقیق نشان میدهد مردانی که شیر با چربی کامل مصرف میکردند در قیاس با مصرف کنندگان شیر بدون/کم چربی، نسبت شانس کمتری برای داشتن سطوح بالای چربیهای مضر خون دارند؛ این در حالی است که نسبت شانس سطوح بالای BMI و دور کمر در آنها بالاتر است.
Hariri Z, Kord varkaneh H, Găman M, Vahidinia A. Relationships between the Intake of Milk fat Percentage and Cardio-metabolic Indices in Adult Men: Results from a Cross-sectional Study. Iranian J Nutr Sci Food Technol 2024; 19 (1) :17-28 URL: http://nsft.sbmu.ac.ir/article-1-3756-fa.html
حریری زهرا، کرد ورکانه حامد، گامان مینه-آلکساندرو، وحیدنیا علی اصغر. ارتباط میان درصد چربی شیر دریافتی و شاخصهای متابولیک قلبی در مردان بزرگسال: نتایج حاصل از یک مطالعه مقطعی. علوم تغذیه و صنایع غذایی ایران. 1403; 19 (1) :17-28