[صفحه اصلی ]   [Archive] [ English ]  
:: صفحه اصلي :: درباره نشريه :: آخرين شماره :: تمام شماره‌ها :: جستجو :: ثبت نام :: ارسال مقاله :: تماس با ما ::
.
بخش‌های اصلی
صفحه اصلی::
اطلاعات نشریه::
برای نویسندگان::
آرشیو مجله و مقالات::
برای داوران::
ثبت نام و اشتراک::
تماس با ما::
تسهیلات پایگاه::
::
جستجو در پایگاه

جستجوی پیشرفته
..
دریافت اطلاعات پایگاه
نشانی پست الکترونیک خود را برای دریافت اطلاعات و اخبار پایگاه، در کادر زیر وارد کنید.
..
IFRAME

..
:: دوره 19، شماره 4 - ( زمستان 1403 ) ::
جلد 19 شماره 4 صفحات 11-1 برگشت به فهرست نسخه ها
ارتباط الگوهای غذایی با خطر سرطان ریه: مطالعه مورد-شاهدی
میلاد محمدزاده ، ملیکا ممقانیان ، علیرضا بهرامی ، امین پایداره ، فاطمه عبدی ، شراره سیفی ، بهرام رشیدخانی ، جلال حجازی ، زهرا شیخی ، احسان حجازی*
گروه تغذیه بالینی و رژیم‌شناسی، دانشکده علوم تغذیه و صنایع غذایی، دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، تهران، ایران. ، ehsanhejazi@sbmu.ac.ir
چکیده:   (503 مشاهده)
سابقه و هدف: الگوهای غذایی ممکن است در گسترش سرطان ریه نقش داشته باشد، اما تحقیقات در این زمینه در خاورمیانه محدود بوده است. هدف این مطالعه بررسی ارتباط بین الگوهای غذایی و خطر ابتلا به سرطان ریه در این منطقه می‌باشد.
مواد و روشها: این تحقیق، یک مطالعه مورد-شاهدی مبتنی بر بیمارستان می‌باشد که در دو بیمارستان عمومی در تهران انجام شد. این مطالعه شامل 135 مورد تأیید شده سرطان ریه شناسایی شده از طریق اسکن پاتولوژیک و توموگرافی کامپیوتری و 237 فرد شاهد فاقد شرایط نئوپلاستیک و بیماری‌های مزمن مرتبط با رژیم غذایی بود. داده‌های غذایی با استفاده از پرسشنامه 147 سوالی نیمه کمی بسامد غذا (FFQ) جمع آوری شد. برای ارزیابی ارتباط بین الگوهای غذایی و خطر سرطان ریه از تحلیل رگرسیون لجستیک چند متغیره استفاده گردید.
یافتهها: در این مطالعه دو الگوی غذایی استخراج شد. پس از تعدیل عوامل مخدوش کننده، الگوی غذایی ناسالم به طور قابل توجهی با افزایش خطر سرطان ریه مرتبط بود (7.85- 2.06=CI%95, 3.95=OR). در مقابل، پایبندی بیشتر به الگوی غذایی سالم با خطر سرطان ریه ارتباط منفی داشت (0.45- 0.14=CI%95, 0.25=OR).
نتیجه گیری: این مطالعه تأثیر مثبت یک الگوی غذایی ناسالم را بر خطر ابتلا به سرطان ریه تاکید می‌کند، در حالی که رابطه  معکوسی بین الگوی غذایی سالم و خطر ابتلا به سرطان ریه را نشان داده است. این یافته‌ها بر اهمیت مداخلات غذایی در استراتژی‌های پیشگیری از سرطان ریه تأکید می‌کند.
واژه‌های کلیدی: رژیم غذایی، الگوی غذایی، سرطان ریه
متن کامل [PDF 752 kb]   (177 دریافت)    
نوع مقاله: پژوهشي | موضوع مقاله: تغذيه
دریافت: 1403/3/30 | پذیرش: 1403/5/15 | انتشار: 1403/10/16

پیام‌های اصلی
  • پیروی از یک الگوی غذایی سالم که شامل سبزیجات، میوه ها، حبوبات، ماهی، آجیل، لبنیات کم چرب، روغن مایع، زیتون و طیور می‌باشد می‌تواند خطر ابتلا به سرطان ریه را کاهش دهد
  • تبعیت از یک الگوی غذایی ناسالم همچون شیرینی و دسر، نوشیدنی غیرالکلی، لبنیات پرچرب، تنقلات، سیب زمینی سرخ کرده، سس مایونز، گوشت قرمز، گوشت فرآوری شده، غلات تصفیه شده، قند، روغن جامد، آب میوه مصنوعی و کره حیوانی می‌تواند خطر ابتلا به سرطان ریه را افزایش دهد.

فهرست منابع
1. Sung H, Ferlay J, Siegel RL, Laversanne M, Soerjomataram I, Jemal A, et al. Global Cancer Statistics 2020: GLOBOCAN Estimates of Incidence and Mortality Worldwide for 36 Cancers in 185 Countries. CA: a cancer journal for clinicians. 2021;71:209-49. [DOI:10.3322/caac.21660]
2. Rajai N, Ghanbari A, Yoosefi M, Mohebi F, Mohajer B, Sheidaei A, et al. National and subnational trends in incidence and mortality of lung cancer in Iran from 1990 to 2016. Asia-Pacific journal of clinical oncology. 2020;16:129-36. [DOI:10.1111/ajco.13303]
3. Hansen MS, Licaj I, Braaten T, Lund E, Gram IT. The fraction of lung cancer attributable to smoking in the Norwegian Women and Cancer (NOWAC) Study. British journal of cancer. 2021;124:658-62. [DOI:10.1038/s41416-020-01131-w]
4. Huang Y, Zhu M, Ji M, Fan J, Xie J, Wei X, et al. Air Pollution, Genetic Factors, and the Risk of Lung Cancer: A Prospective Study in the UK Biobank. American journal of respiratory and critical care medicine. 2021;204:817-25. [DOI:10.1164/rccm.202011-4063OC]
5. de Groot P, Munden RF. Lung cancer epidemiology, risk factors, and prevention. Radiologic clinics of North America. 2012;50:863-76. [DOI:10.1016/j.rcl.2012.06.006]
6. Freudenheim JL, Ritz J, Smith-Warner SA, Albanes D, Bandera EV, van den Brandt PA, et al. Alcohol consumption and risk of lung cancer: a pooled analysis of cohort studies. The American journal of clinical nutrition. 2005;82:657-67. [DOI:10.1093/ajcn/82.3.657]
7. Zhao L, Kase B, Zheng J, Steck SE. Dietary Patterns and Risk of Lung Cancer: A Systematic Review and Meta-Analyses of Observational Studies. Current nutrition reports. 2023;12:338-57. [DOI:10.1007/s13668-023-00469-w]
8. Baena Ruiz R, Salinas Hernández P. Diet and cancer: risk factors and epidemiological evidence. Maturitas. 2014;77:202-8. [DOI:10.1016/j.maturitas.2013.11.010]
9. Yang T, Wang C, Li S, Guo XF, Li D. Dietary intakes of fruits and vegetables and lung cancer risk in participants with different smoking status: a meta-analysis of prospective cohort studies. Asia Pacific journal of clinical nutrition. 2019;28:770-82.
10. Farvid MS, Sidahmed E, Spence ND, Mante Angua K, Rosner BA, Barnett JB. Consumption of red meat and processed meat and cancer incidence: a systematic review and meta-analysis of prospective studies. European journal of epidemiology. 2021;36:937-51. [DOI:10.1007/s10654-021-00741-9]
11. Mohammadzadeh M, Bahrami A, Ghafouri-Taleghani F, Khalesi S, Abdi F, Hejazi E. Dietary iron and the risk of lung cancer. International journal for vitamin and nutrition research Internationale Zeitschrift fur Vitamin- und Ernahrungsforschung Journal international de vitaminologie et de nutrition. 2023.
12. Vieira AR, Abar L, Vingeliene S, Chan D, Aune D, Navarro-Rosenblatt D, et al. Fruits, vegetables and lung cancer risk: a systematic review and meta-analysis. Annals of Oncology. 2016;27:81-96. [DOI:10.1093/annonc/mdv381]
13. Abid Z, Cross AJ, Sinha R. Meat, dairy, and cancer. The American journal of clinical nutrition. 2014;100:386S-93S. [DOI:10.3945/ajcn.113.071597]
14. Schulze MB, Hoffmann K. Methodological approaches to study dietary patterns in relation to risk of coronary heart disease and stroke. The British journal of nutrition. 2006;95:860-9. [DOI:10.1079/BJN20061731]
15. Hu FB. Dietary pattern analysis: a new direction in nutritional epidemiology. Current opinion in lipidology. 2002;13:3-9. [DOI:10.1097/00041433-200202000-00002]
16. Esfahani FH, Asghari G, Mirmiran P, Azizi F. Reproducibility and relative validity of food group intake in a food frequency questionnaire developed for the Tehran Lipid and Glucose Study. Journal of epidemiology. 2010;20:150-8. [DOI:10.2188/jea.JE20090083]
17. Ghaffarpour M, Houshiar-Rad A, Kianfar H. The manual for household measures, cooking yields factors and edible portion of foods. Tehran: Nashre Olume Keshavarzy. 1999;7:42-58.
18. Azar M, Sarkisian E. Food composition table of Iran. Tehran: National Nutrition and Food Research Institute, Shaheed Beheshti University. 1980;65.
19. Azizi H, Asadollahi K, Davtalab Esmaeili E, Mirzapoor M. Iranian dietary patterns and risk of colorectal cancer. Health promotion perspectives. 2015;5:72-80. [DOI:10.15171/hpp.2015.009]
20. Bahrami A, Houshyari M, Jafari S, Rafiei P, Mazandaranian M, Hekmatdoost A, et al. Dietary patterns and the risk of colorectal cancer and adenoma: a case control study in Iran. Gastroenterology and hepatology from bed to bench. 2019;12:217-25.
21. Aadahl M, Jørgensen T. Validation of a new self-report instrument for measuring physical activity. Medicine and science in sports and exercise. 2003;35:1196-202. [DOI:10.1249/01.MSS.0000074446.02192.14]
22. De Stefani E, Deneo‐Pellegrini H, Boffetta P, Ronco AL, Aune D, Acosta G, et al. Dietary patterns and risk of cancer: a factor analysis in Uruguay. International journal of cancer. 2009;124:1391-7. [DOI:10.1002/ijc.24035]
23. De Stefani E, Ronco AL, Deneo-Pellegrini H, Correa P, Boffetta P, Acosta G, et al. Dietary patterns and risk of adenocarcinoma of the lung in males: a factor analysis in Uruguay. Nutrition and cancer. 2011;63:699-706. [DOI:10.1080/01635581.2011.563033]
24. Hawrysz I, Wadolowska L, Slowinska MA, Czerwinska A, Golota JJ. Adherence to prudent and Mediterranean dietary patterns is inversely associated with lung cancer in moderate but not heavy male polish smokers: A case-control study. Nutrients. 2020;12:3788. [DOI:10.3390/nu12123788]
25. Abar L, Vieira AR, Aune D, Stevens C, Vingeliene S, Navarro Rosenblatt DA, et al. Blood concentrations of carotenoids and retinol and lung cancer risk: an update of the WCRF-AICR systematic review of published prospective studies. Cancer Medicine. 2016;5:2069-83. [DOI:10.1002/cam4.676]
26. Nyberg F, Agrenius V, Svartengren K, Svensson C, Pershagen G. Dietary factors and risk of lung cancer in never‐smokers. International journal of cancer. 1998;78:430-6. https://doi.org/10.1002/(SICI)1097-0215(19981109)78:4<430::AID-IJC7>3.0.CO;2-V [DOI:10.1002/(SICI)1097-0215(19981109)78:43.0.CO;2-V]
27. Subramaniam S, Selvaduray KR, Radhakrishnan AK. Bioactive compounds: natural defense against cancer? Biomolecules. 2019;9:758. [DOI:10.3390/biom9120758]
28. Singh A, Prakash A, Choudhary R. Bioactive Components Having Antimicrobial and Anticancerous Properties: A Review. Bioactive Components: A Sustainable System for Good Health and Well-Being. 2022:271-99. [DOI:10.1007/978-981-19-2366-1_17]
29. Messina MJ. Legumes and soybeans: overview of their nutritional profiles and health effects. The American journal of clinical nutrition. 1999;70:439s-50s. [DOI:10.1093/ajcn/70.3.439s]
30. Tu H, Heymach JV, Wen C-P, Ye Y, Pierzynski JA, Roth JA, et al. Different dietary patterns and reduction of lung cancer risk: a large case-control study in the US. Scientific reports. 2016;6:26760. [DOI:10.1038/srep26760]
31. Jin S, Je Y. Nuts and legumes consumption and risk of colorectal cancer: a systematic review and meta-analysis. European journal of epidemiology. 2022;37:569-85. [DOI:10.1007/s10654-022-00881-6]
32. Yang JJ, Yu D, Xiang Y-B, Blot W, White E, Robien K, et al. Association of dietary fiber and yogurt consumption with lung cancer risk: a pooled analysis. JAMA oncology. 2020;6:e194107-e. [DOI:10.1001/jamaoncol.2019.4107]
33. Gomes M, Teixeira AL, Coelho A, Araujo A, Medeiros R. The role of inflammation in lung cancer. Inflammation and cancer. 2014:1-23. [DOI:10.1007/978-3-0348-0837-8_1]
34. Simpson HL, Campbell BJ. Review article: dietary fibre-microbiota interactions. Alimentary pharmacology & therapeutics. 2015;42:158-79. [DOI:10.1111/apt.13248]
35. Niero M, Bartoli G, De Colle P, Scarcella M, Zanetti M. Impact of Dietary Fiber on Inflammation and Insulin Resistance in Older Patients: A Narrative Review. Nutrients. 2023;15. [DOI:10.3390/nu15102365]
36. Ros E, Singh A, O'Keefe JH. Nuts: Natural Pleiotropic Nutraceuticals. Nutrients. 2021;13. [DOI:10.3390/nu13093269]
37. Hall MN, Campos H, Li H, Sesso HD, Stampfer MJ, Willett WC, et al. Blood levels of long-chain polyunsaturated fatty acids, aspirin, and the risk of colorectal cancer. Cancer Epidemiol Biomarkers Prev. 2007;16:314-21. [DOI:10.1158/1055-9965.EPI-06-0346]
38. Zheng JS, Hu XJ, Zhao YM, Yang J, Li D. Intake of fish and marine n-3 polyunsaturated fatty acids and risk of breast cancer: meta-analysis of data from 21 independent prospective cohort studies. Bmj. 2013;346:f3706. [DOI:10.1136/bmj.f3706]
39. Balder HF, Goldbohm RA, van den Brandt PA. Dietary patterns associated with male lung cancer risk in the Netherlands Cohort Study. Cancer Epidemiology Biomarkers & Prevention. 2005;14:483-90. [DOI:10.1158/1055-9965.EPI-04-0353]
40. Wei X, Zhu C, Ji M, Fan J, Xie J, Huang Y, et al. Diet and Risk of Incident Lung Cancer: A Large Prospective Cohort Study in UK Biobank. The American journal of clinical nutrition. 2021;114:2043-51. [DOI:10.1093/ajcn/nqab298]
41. Tao J, Jatoi A, Crawford J, Lam WWT, Ho JC, Wang X, et al. Role of dietary carbohydrates on risk of lung cancer. Lung Cancer. 2021;155:87-93. [DOI:10.1016/j.lungcan.2021.03.009]
42. Kuang H, Yang F, Zhang Y, Wang T, Chen G. The Impact of Egg Nutrient Composition and Its Consumption on Cholesterol Homeostasis. Cholesterol. 2018;2018:6303810. [DOI:10.1155/2018/6303810]
43. Si R, Qu K, Jiang Z, Yang X, Gao P. Egg consumption and breast cancer risk: a meta-analysis. Breast cancer (Tokyo, Japan). 2014;21:251-61. [DOI:10.1007/s12282-014-0519-1]
44. Tse G, Eslick GD. Egg consumption and risk of GI neoplasms: dose-response meta-analysis and systematic review. European journal of nutrition. 2014;53:1581-90. [DOI:10.1007/s00394-014-0664-5]
45. Zhong S, Ma T, Chen L, Chen W, Lv M, Zhang X, et al. Physical Activity and Risk of Lung Cancer: A Meta-analysis. Clinical journal of sport medicine : official journal of the Canadian Academy of Sport Medicine. 2016;26:173-81. [DOI:10.1097/JSM.0000000000000219]
46. Ohgaki H, Takayama S, Sugimura T. Carcinogenicities of heterocyclic amines in cooked food. Mutation research. 1991;259:399-410. [DOI:10.1016/0165-1218(91)90130-E]
ارسال پیام به نویسنده مسئول

ارسال نظر درباره این مقاله
نام کاربری یا پست الکترونیک شما:

CAPTCHA



XML   English Abstract   Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Mohammadzadeh M, Mamaghanin M, Bahrami A, Paydareh A, Abdi F, Seifi* S, et al . Dietary Patterns and the Risk of Lung Cancer; A Case-Control Study in Iran. Iranian J Nutr Sci Food Technol 2025; 19 (4) :1-11
URL: http://nsft.sbmu.ac.ir/article-1-3879-fa.html

محمدزاده میلاد، ممقانیان ملیکا، بهرامی علیرضا، پایداره امین، عبدی فاطمه، سیفی شراره، و همکاران. و همکاران.. ارتباط الگوهای غذایی با خطر سرطان ریه: مطالعه مورد-شاهدی. علوم تغذیه و صنایع غذایی ایران. 1403; 19 (4) :1-11

URL: http://nsft.sbmu.ac.ir/article-1-3879-fa.html



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
دوره 19، شماره 4 - ( زمستان 1403 ) برگشت به فهرست نسخه ها
Iranian Journal of  Nutrition Sciences and Food  Technology
Persian site map - English site map - Created in 0.05 seconds with 39 queries by YEKTAWEB 4679