[صفحه اصلی ]   [Archive] [ English ]  
:: صفحه اصلي :: درباره نشريه :: آخرين شماره :: تمام شماره‌ها :: جستجو :: ثبت نام :: ارسال مقاله :: تماس با ما ::
.
بخش‌های اصلی
صفحه اصلی::
اطلاعات نشریه::
برای نویسندگان::
آرشیو مجله و مقالات::
برای داوران::
ثبت نام و اشتراک::
تماس با ما::
تسهیلات پایگاه::
::
جستجو در پایگاه

جستجوی پیشرفته
..
دریافت اطلاعات پایگاه
نشانی پست الکترونیک خود را برای دریافت اطلاعات و اخبار پایگاه، در کادر زیر وارد کنید.
..
IFRAME

..
:: ::
برگشت به فهرست مقالات برگشت به فهرست نسخه ها
ارتباط دریافت آنتی اکسیدان های غذایی با خطر بروز سنگ کیسه صفرا: یک مطالعه مورد - شاهدی
آرین سراج ، علیرضا علیخانی ، امیر صادقی ، آزیتا حکمت دوست ، مولود قربانی ، زهرا یاری*
استادیار گروه تحقیقات تغذیه، انستیتو تحقیقات تغذیه ای و صنایع غذایی کشور، دانشکده علوم تغذیه و صنایع غذایی، دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، تهران، ایران ، zahrayari_nut@yahoo.com
چکیده:   (38 مشاهده)
سابقه و هدف: بیماری سنگ کیسه صفرا (GSD: gallstone disease) یکی از شایع‌ترین مشکلات گوارشی است که با عوامل ژنتیکی، متابولیکی، و رژیم غذایی مرتبط است. مطالعات اخیر به نقش آنتی‌اکسیدان‌ها در کاهش خطر این بیماری از طریق کاهش استرس اکسیداتیو و التهاب اشاره کرده‌اند. هدف این مطالعه بررسی ارتباط بین دریافت رژیمی آنتی‌اکسیدان‌ها و خطر ابتلا به GSD است.
مواد و روشها: این مطالعه مورد-شاهدی در بیمارستان طالقانی تهران انجام شد و شامل 189 بیمار مبتلا به GSD و 342 فرد سالم بود. رژیم غذایی با استفاده از پرسشنامه بسامد خوراک 168 آیتمی و نرم‌افزار Nutritionist IV ارزیابی و تحلیل شد. ارتباط میان دریافت آنتی‌اکسیدان‌ها و خطر GSD با مدل‌های رگرسیون لجستیک ارزیابی شد.
یافتهها: ارزیابی رژیم غذایی حاکی از دریافت کمتر ویتامین A، روی، منیزیم، آلفا و بتا کاروتن و بتا کریپتوزانتین در گروه مورد در مقایسه با گروه شاهد بود. مصرف ویتامین‌های A و C، بتاکاروتن و کاروتنوئیدها با کاهش معنادار خطر GSD همراه بود (001/0 > P). دریافت بالاتر ویتامین A و کاروتنوئیدها  با کاهش حدود 80 درصدی خطر ابتلا به  GSDارتباط داشت. همچنین مصرف روی، سلنیوم، منگنز و منیزیم با کاهش خطر GSD همراه بود. ارتباط دریافت ویتامین E و مس با کاهش خطر GSD پس از تعدیل تمام مخدوشگرها معنی‌دار شد.
نتیجه گیری: مصرف آنتی‌اکسیدان‌ها به‌ویژه ویتامین‌های A وC، ترکیبات کاروتنوئیدی و املاح آنتی اکسیدانی می‌تواند با کاهش خطر ابتلا به  GSD  همراه باشد. این یافته‌ها اهمیت رژیم غذایی غنی از آنتی‌اکسیدان‌ها را به‌عنوان راهکاری پیشگیرانه در مدیریت بیماری سنگ کیسه صفرا برجسته می‌کند.
واژه‌های کلیدی: سنگ کیسه صفرا، آنتی‌اکسیدان‌، کاروتنوئیدها، استرس اکسیداتیو
متن کامل [PDF 496 kb]   (8 دریافت)    
نوع مقاله: پژوهشي | موضوع مقاله: تغذيه
دریافت: 1403/9/17 | پذیرش: 1403/10/12

  • دریافت ویتامین A و کاروتنوئیدها به‌طور معناداری با کاهش خطر ابتلا به بیماری سنگ کیسه صفرا مرتبط است.
  • دریافت ویتامین های آنتی اکسیدانی از جمله ویتامین E و C می تواند با کاهش خطر سنگ کیسه صفرا همراه باشد.
  • ارتباط معکوس بین مصرف روی، سلنیوم، منگنز و منیزیم و کاهش خطر GSD وجود دارد.
  • رژیم غذایی غنی از آنتی‌اکسیدان‌ها می‌تواند به‌عنوان یک استراتژی مؤثر در پیشگیری از GSD به‌ویژه در افراد در معرض خطر از جمله زنان و افراد دارای نمایه توده بدنی بالا پیشنهاد شود.

ارسال پیام به نویسنده مسئول

ارسال نظر درباره این مقاله
نام کاربری یا پست الکترونیک شما:

CAPTCHA


XML   English Abstract   Print



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
برگشت به فهرست مقالات برگشت به فهرست نسخه ها
Iranian Journal of  Nutrition Sciences and Food  Technology
Persian site map - English site map - Created in 0.05 seconds with 39 queries by YEKTAWEB 4714