سابقه و هدف: زنان یائسه مبتلا به سندرم متابولیک، در معرض خطر بالای استرس اکسیداتیو قرار دارند. با اینکه مطالعات مختلفی، مزایای مصرف سویا را نشان دادهاند، اما تعداد کمی از مطالعات، این اثرات را روی شاخصهای استرس اکسیداتیو در بیماران مبتلا به سندرم متابولیک بررسی کردهاند. هدف از این مطالعه، تعیین اثر جایگزینی دانه کامل سویا و پروتئین فراوری شده سویا در رژیم غذایی بر شاخصهای استرس اکسیداتیو در زنان یائسه مبتلا به سندرم متابولیک بود.
مواد و روشها: این مطالعه تجربی، تصادفی و متقاطع، روی 42 زن یائسه مبتلا به سندرم متابولیک انجام گرفت. سندرم متابولیک، طبق راهنمای ATP III تعریف شد. همه بیماران در سه دوره غذایی شرکت کردند: رژیم غذایی کنترل، رژیم غذایی پروتئین سویا و رژیم غذایی سویای بو داده. در هر سه دوره، رژیم غذایی راهکارهای غذایی برای توقف پُرفشاری خون(DASH) استفاده شد. در دوره مصرف پروتئین سویا و سویای بو داده، پروتئین سویا و دانه کامل سویا جایگزین یک واحد گوشت قرمز شدند. هریک از این دوره های مداخله 8 هفته و هر دوره پاکسازی 4 هفته طول کشید. به منظور مقایسه میانگینها در انتهای سه دوره مداخله از آزمون آنالیز واریانس با اندازهگیریهای تکراری (Repeated Measures Analysis of Variance) استفاده شد.
یافتهها: به دنبال دوره کنترل، دوره پروتئین فراوری شده و دوره دانه کامل سویا تفاوتهای معنیداری در مقادیر انتهایی مالون دیآلدئید مشاهده شد (به ترتیب 7/0، 64/0 و 63/0 میکرومول در لیتر ، 01/0P<). مقادیر انتهایی ظرفیت تام آنتیاکسیدانی نیز، متعاقب دوره کنترل، دوره پروتئین فراوری شده، و دوره دانه کامل سویا متفاوت بود( 95/1، 03/2 و 11/2 میکرومول در میلی لیتر ، 01/0P<). ظرفیت تام آنتیاکسیدانی در دوره دانه کامل سویا و دوره پروتئین فراوری شده در مقایسه با کنترل، به ترتیب 5/4 و 8/5 درصد افزایش یافت (01/0
Azadbakht L, Kimiagar M, Mehrabi Y, Esmaillzadeh A, HU F, Willett W. The effects of soy consumption on markers of oxidative stress in postmenopausal women with the metabolic syndrome . Iranian J Nutr Sci Food Technol 2007; 2 (3) :1-12 URL: http://nsft.sbmu.ac.ir/article-1-44-fa.html
آزادبخت لیلا، کیمیاگر مسعود، محرابی یدا...، اسماعیل زاده احمد، هو فرانک، ویلت والتر. مطالعه تأثیر مصرف سویا بر شاخصهای استرس اکسیداتیو در زنان یائسه مبتلا به سندرم متابولیک . علوم تغذیه و صنایع غذایی ایران. 1386; 2 (3) :1-12