سابقه و هدف: مطالعات اندکی، رابطه الگوهای غذایی و عوامل اقتصادی- اجتماعی و جمعیتی را بررسی کردهاند. هدف این مطالعه، تعیین الگوهای غذایی غالب و رابطه آنها با وضعیت اقتصادی- اجتماعی و جمعیتی زنان 20 تا 50 ساله ساکن شمال شهر تهران بود.
مواد و روشها: در این مطالعه مقطعی 460 زن 20 تا 50 ساله ساکن مناطق شمال شهر تهران به روش نمونهگیری طبقهبندی شده، تصادفی انتخاب شدند. دریافتهای غذایی معمول افراد در طول یکسال گذشته با استفاده از پرسشنامه نیمه کمّی بسامد خوراک و خصوصیات اقتصادی، اجتماعی و جمعیتی از طریق مصاحبه حضوری به دست آمد. جهت شناسایی الگوهای غذایی غالب از روش تحلیل عاملی استفاده شد. رابطه بین الگوهای غذایی غالب و خصوصیات اقتصادی- اجتماعی و جمعیتی با تحلیل کوواریانس بررسی شد.
یافتهها: دو الگوی غذایی غالب شناسایی شد: الگوی غذایی سالم (مصرف بالای میوه، سبزیجات زرد، سبزیجات کلمی شکل، سایر سبزیجات، گوجه فرنگی، دوغ، لبنیات کم چرب، طیور و ماکیان، زیتون، مغزها، آبمیوههای طبیعی، سیب زمینی، سیر، قهوه، خشکبار و حبوبات) و الگوی غذایی ناسالم (مصرف بالای گوشت فراوری شده، سس مایونز، نوشابه، شیرینیها، غلات تصفیه شده، میانْوعدهها، آبمیوههای صنعتی، گوشت قرمز، مغزها، سیب زمینی سرخ شده، روغنهای هیدروژنه، تخم مرغ، کره، لبنیات پُرچرب، قند و شکر و گوشت احشا). بعد از تعدیل اثر سایر متغیرها، قومیت آذری در مقایسه با قومیت فارس (01/0P< ؛44/0= B) و سکونت در منطقه 7 در مقایسه با منطقه 3 (01/0P< ؛39/0= B) با الگوی غذایی ناسالم رابطه مثبت داشتند و سن (01/0P< ؛04/0- = B)، تحصیلات دانشگاهی (05/0P< ؛34/0- = B)، درآمد کل خانوار در ماه (05/0P< ؛25/0- = B)، با الگوی غذایی ناسالم، رابطه منفی داشتند. سن (01/0P< ؛03/0= B) و زیر بنای منزل (01/0P< ؛21/0= B) با الگوی غذایی سالم، رابطه مثبت و مدت زمان اقامت در تهران، با این الگوی غذایی، رابطه منفی داشتند (01/0P< ؛01/0- = B).
نتیجه گیری: عوامل اقتصادی- اجتماعی و جمعیتی از عوامل تأثیرگذار بر نوع الگوی غذایی افراد مورد مطالعه بود. پیشنهاد میشود که در تعیین رابطه الگوهای غذایی و بیماریها، عوامل اقتصادی- اجتماعی و جمعیتی نیز در نظر گرفته شود.
Rashidkhani B, Rezazadeh A, Omidvar N, Houshiar rad A, Setayeshgar Z. Relationships of major dietary patterns and their association with socioeconomic and demographic factors in 20-50 year- old women in the north of Tehran. Iranian J Nutr Sci Food Technol 2008; 3 (2) :1-12 URL: http://nsft.sbmu.ac.ir/article-1-76-fa.html
رشیدخانی بهرام، رضازاده آرزو، امیدوار نسرین، هوشیار راد آناهیتا، ستایشگر زهره. رابطه الگوهای غذایی غالب با وضعیت اقتصادی- اجتماعی و جمعیتی در زنان 20 تا 50 ساله شمال شهر تهران. علوم تغذیه و صنایع غذایی ایران. 1387; 3 (2) :1-12