استخراج و خالصسازی گلیکوماکروپپتید (GMP) از آبپنیر به عنوان منبع پروتئینی غذای بیماران مبتلا به فنیلکتونوری
|
مجید جوانمرد* ، حسام لیقوانی ، بابک غیاثی طرزی ، آرش رشیدی |
|
|
چکیده: (10135 مشاهده) |
سابقه و هدف: فنیلکتونوری یک بیماری ارثی است که افراد مبتلا به آن در طول زندگی باید یک رژیم غذایی با فنیلآلانین کم داشته باشند. گلیکوماکروپپتید میتواند به عنوان یک منبع غذایی یکتا برای بیماران مبتلا به فنیلکتونوری به کار رود؛ زیرا این پپتید فاقد اسید آمینه فنیلآلانین است. این پژوهش با هدف استخراج و خالصسازی پپتیدِ با ارزش گلیکوماکروپپتید از آبپنیر با خلوص بالا و با حداقل مقدار اسید آمینه فنیلآلانین انجام شد. فناوری غشاهای فراپالایش به منظور جداسازی گلیکوماکروپپتید از محلول کنسانتره پروتئین آب پنیر در مقادیر مختلف pH به کارگرفته شد.
مواد و روشها: در این تحقیق از دو غشای مدوّر فراپالایش 50 و 10 کیلودالتونی برای استخراج گلیکوماکروپپتید از محلول 10% (وزنی/حجمی) کنسانتره پروتئینی آبپنیر استفاده شد. آزمایشها در دمای محیط (°C2 ± 25) و در سه سطح pH (5/3، 4 و 5/4) با سه تکرار انجام شد. برای خالصسازی گلیکوماکروپپتید در هر دو مرحله از فراپالایش از فرایند دیافیلتراسیون استفاده شد. در پایان، مقدار پروتئین، اسیدآمینه فنیلآلانین و نیتروژن غیرپروتئینی اندازهگیری شد.
یافتهها: در 4= pHمقدار اسید آمینه فنیلآلانین محلول آبپنیر فراپالایش شده در پایینترین سطح و مقدار نیتروژن غیرپروتئینی در بالاترین سطح ممکن قرار داشت که خلوص و درصد بازیافت بالای گلیکوماکروپپتید را نشان میدهد.
نتیجه گیری: در راستای هدف تولید یک منبع غذایی جدید برای بیماران مبتلا به فنیلکتونوریا، آبپنیر شیرین که بخش اعظم آبپنیر تولیدی کشور را به خود اختصاص میدهد، بهترین گزینه موجود است.
واژگان کلیدی: استخراج، گلیکوماکروپپتید (GMP)، فنیلکتونوریا، آبپنیر، خالصسازی |
|
واژههای کلیدی: استخراج، گلیکوماکروپپتید (GMP)، فنیلکتونوریا، آبپنیر، خالصسازی |
|
متن کامل [PDF 232 kb]
(4720 دریافت)
|
نوع مقاله: پژوهشي |
موضوع مقاله:
صنايع غذايي دریافت: 1391/3/24 | انتشار: 1391/3/26
|
|
|
|
|
ارسال نظر درباره این مقاله |
|
|