سابقه و هدف: سالمونلا اینتریتیدیس (Salmonella enteritidis) یک باکتری مهم عامل عفونتهای غذایی است. این باکتری در محیط، بسیار مقاوم است و هنوز علت اصلی بسیاری از عفونتهای گاسترواینتریتی انسان به شمار میرود. سالمونلا اینتریتیدیس روی بسیاری از سطوح در تماس با مواد غذایی بیوفیلم تشکیل میدهد. تشکیل بیوفیلم باکتریها روی چنین سطوحی به عنوان یک منبع بالقوه آلودگی در نظر گرفته میشود که امکان انتقال باکتریها و شیوع بیماریها را افزایش میدهد. در تحقیق حاضر، تشکیل بیوفیلم سویه ایرانی سالمونلا اینتریتیدیس روی سطوح مختلف در تماس با مواد غذایی و پزشکی مورد بررسی قرار گرفت.
مواد و روشها: ابتدا هیدروفوبیسیتی سطح سلول سالمونلا اینتریتیدیس (RITCC 1624) با روشMATH (Microbial Adhesion to Hydrocarbon) تعیین شد. سپس بیوفیلم آن بر سطوح استیل(Type 304 no 2B) ، پلیاتیلن و شیشه در مدت زمانهای 2، 4، 8، 16 و 20 ساعت تشکیل و با روش Drop plate شمارش شد.
یافته ها: نتایج نشان داد که سالمونلا اینتریتیدیس با هیدروفوبیسیتی 73% توانایی تشکیل بیوفیلم روی سه سطح ذکر شده را دارد. میزان تشکیل بیوفیلم در مدت زمان 2 ساعت روی سطح شیشهای و استیل با اختلاف معنیداری (05/0P<) بیشتر از سطح پلیاتیلن بود و با افزایش زمان به 20 ساعت، تشکیل بیوفیلم روی سطوح مختلف معنیدار نبود(05/0P>). همچنین بیشترین میزان تشکیل بیوفیلم سالمونلا روی سه سطح، در حد واسط فاز مایع و هوا بود.
نتیجه گیری: تشکیل بیوفیلم سالمونلا روی چنین سطوحی، امکان انتقال این باکتری را افزایش میدهد که از نظر بهداشتی و انتقال بیماری، بسیار حائز اهمیت است.
Mahdavi M, Kasra Kermanshahi R, Jalali M. Biofilm formation of Salmonella enteritidis on surfaces in the food industry. Iranian J Nutr Sci Food Technol 2008; 3 (2) :81-84 URL: http://nsft.sbmu.ac.ir/article-1-83-fa.html
مهدوی منیژه، کسری کرمانشاهی روحا، جلالی محمد. تشکیل بیوفیلمSalmonella enteritidis روی سطوح مختلف در صنایع غذایی . علوم تغذیه و صنایع غذایی ایران. 1387; 3 (2) :81-84