سابقه و هدف: سوءتغذیه، یک مشکل عمده سلامت در بیمارستان هاست که سبب افزایش عوارض ناشی از سوءتغذیه و مرگ ومیر بیماران بستری می شود. سوءتغذیه به سهولت و با حداقل هزینه درمان می شود. بنابراین، تشخیص زود هنگام سوءتغذیه برای حمایتهای تغذیه ای بیمار، بسیار مهم است. ابزار طراحی شده غربالگری سوءتغذیه بر اساس توصیه های انجمن تغذیه حمایتی انگلستان، افراد سوءتغذیه ای یا در معرض خطر سوءتغذیه یا افرادی را که ممکن است نیاز به حمایتهای تغذیه ای داشته باشند را تشخیص می دهد. هدف مطالعه حاضر، ارزیابی این ابزار غربالگری از نظر روایی و پایایی در بیمارستان بود.
مواد و روشها: 446 بیمار بالای 18 سال به صورت متوالی از بخشهای مختلف بیمارستان طالقانی طی 24 ساعت اولیه پذیرش و طی شش ماه انتخاب شدند. برای ارزیابی روایی(validity) ابزار غربالگری، کارشناس تغذیه از بیماران یک ارزیابی کامل تغذیه ای به عنوان استاندارد به عمل آورد، شامل: اندازه گیری های قد، وزن، BMI، چربی زیر پوستی، دور میانه بازو، تاریخچه وزن، درصد کاهش وزن غیر عمدی در 3 تا 6 ماه گذشته و یک یادآمد 24 ساعته قبل از بستری در بیمارستان و همچنین وجود علائم گوارشی. نتایج حاصل از این ارزیابی با نتایج حاصل از پرسشنامه غربالگری سوء تغذیه مقایسه شد. برای ارزیابی پایایی (reliability) ابزار غربالگری، دو پرستار شاغل در بخش های بیمارستانی ابزار غربالگری سوءتغذیه را به طور مستقل از یکدیگر طی 72 ساعت اولیه پذیرش، تکمیل کردند. میزان موافقت نتایج محاسبه شد.
یافتهها: درصد موافقت بین نتایج ارزیابی کامل تغذیه ای کارشناس تغذیه و ارزیابی پرستار توسط ابزار غربالگری 66 درصد بود. ابزار غربالگری دارای حساسیت 7/83 (%4/87 - 0/80 :CI95%) و ویژگی 6/84 (%1/88-1/81 :CI95%) درصد بود. ارزش اخباری مثبت و ارزش اخباری منفی به ترتیب 3/92 (%0/95-6/89 :CI95%) و 2/70 (%8/74-8/65 :CI95%) درصد بود. میانگین پایایی بین دو ارزیاب 51/0 =K بود که در محدوده متوسط بود.
نتیجه گیری: ابزار غربالگری سوءتغذیه که توسط دو پرستار مختلف برای هر بیمار تکمیل شد، پایایی داشت و در مقایسه با ارزیابی های تغذیهای، از روایی قابل قبولی برخوردار بود. به کمک این ابزار میتوان بیماران سوءتغذیه را سریع شناسایی کرد.
Mirmiran P, Hossein pour Niazi S, Hamayeli Mehraboni H, Kavyan F, Azizi F. Validity and reliability of a nutrition screening tool in patients admitted to hospital. Iranian J Nutr Sci Food Technol 2009; 4 (1) :39-47 URL: http://nsft.sbmu.ac.ir/article-1-136-fa.html
میرمیران پروین، حسین پورنیازی سمیه، حمایلی مهربانی حمیرا، کاویان فروغ، عزیزی فریدون. ارزیابی روایی و پایایی پرسشنامه غربالگری سوءتغذیه بیماران به هنگام پذیرش در بیمارستان . علوم تغذیه و صنایع غذایی ایران. 1388; 4 (1) :39-47