سابقه و هدف: آمیتراز آفتکش و حشرهکشی است که به دلیل فعالیت کرمکشیِ فوقالعاده قوی به صورت گسترده برای کنترل آلودگیهای بیولوژیک استفاده میشود. هدف از این تحقیق تلاش جهت توسعه و معتبرسازی تکنیک استخراج فاز مایع با فیبرهای تو خالی (HF-LPME) به منظور تعیین مقدار باقیمانده آمیتراز در نمونههای عسل میباشد.
مواد و روشها: روش میکرو استخراج فاز مایع با فیبرهای تو خالی (HF-LPME) به عنوان روشی ساده، سریع، کم هزینه و حساس برای اندازهگیری آفتکش آمیتراز در نمونههای عسل به وسیله دستگاه کروماتوگرافی گازی مجهز به آشکار ساز یونیزاسیون شعلهای به کار برده شد. اثر پنج فاکتور تجربی: نوع حلال استخراج کننده، pH محلول، سرعت همزدن، زمان استخراج و درصد نمک کلرید سدیم مطالعه و بهینه شدند.
یافتهها: آنالیز واریانس نشان داد که درصد نمک و سرعت هم زدن بیشترین تأثیر را روی میزان استخراج دارند (05/0=p). گستره خطی روش در محیط عسل بین 20 تا 1000 نانوگرم بر میلیلیتر با ضریب همبستگی برابر با 9901/0 و انحراف استاندارد نسبی کمتر از 14% در آب به دست آمد. فاکتور تغلیظ 75 و همچنین بر پایه 3 S/N = حد تشخیص 10 نانوگرم بر میلیلیتر به دست آمد.
نتیجه گیری: با توجه به درصد بازیابی بالا (بالاتر از 90%) با استفاده از روش HF-LPME برای اندازهگیری آمیتراز در نمونه عسل، این روش به عنوان روشی ساده، سریع و حساس پیشنهاد میگردد.
واژگان کلیدی: آمیتراز، میکرو استخراج فاز مایع با فیبرهای تو خالی، طراحی آرایه اورتوگونال، نمونه عسل
Faraji M, Aaminnaseri P. Survey of Amitraz Residue in Some Honey Samples by Microextraction Method and Optimization Using an Experimental Design. Iranian J Nutr Sci Food Technol 2015; 10 (2) :67-76 URL: http://nsft.sbmu.ac.ir/article-1-1566-fa.html
فرجی محمد، امینی کادیجانی پریسا. پایش باقیمانده سم آمیتراز در برخی از نمونههای عسل به روش ریز استخراج و بهینه سازی به روش طراحی آزمایش. علوم تغذیه و صنایع غذایی ایران. 1394; 10 (2) :67-76