آزمایشگاه پژوهش های تغذیه ای، انستیتو تحقیقات تغذیه ای و صنایع غذایی کشور، دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی ، neytr@yahoo.com
چکیده: (7279 مشاهده)
سابقه و هدف: اختلال عملکرد سلولهای اندوتلیال یکی از علل مهم آنژیوپاتی دیابتی است که در نهایت منجر به بیماریهای قلبی عروقی میگردد و از علل عمده مرگ و میر در مبتلایان به دیابت میباشد. در این مطالعه اثرات بهبود وضعیت ویتامین D بر وضعیت قندخون، ترکیب چربیهای خون، زیست نشانگرهای کارکرد سلولهای اندوتلیال در افراد دیابت نوع دوم بررسی شد.
مواد و روشها: افراد مبتلا به دیابت نوع دوم به طور تصادفی به دو گروه: 1- دریافت کننده دوغ ساده (حاوی 170 میلیگرم کلسیم، فاقد ویتامین D در 250 سی سی دوغ ، تعداد 50 نفر) و گروه 2- دریافت کننده دوغ غنی شده با ویتامین D (حاوی 170 میلیگرم کلسیم، IU500 ویتامین D در 250 سی سی دوغ، تعداد 50 نفر) دو بار در روز و به مدت 12 هفته تقسیم شدند. اندازهگیریهای تنسنجی، وضعیت قندخون، ترکیب چربیهای خون، درصد توده چربی بدن (FM)، زیست نشانگرهای اندوتلیال نظیر اندوتلین-1 سرم، سلکتین E، ماتریکس متالوپروتیناز9 (MMP-9) در آغاز و پایان هفته 12 هفته مورد ارزیابی قرار گرفتند.
یافتهها: انجام مداخله، بهبودی مشخصی در وضعیت قند خون ناشتا، میزان حساسیت به انسولین (QUICKI)، هموگلوبین گلیکوزیله (HbA1c)، لیپوپروتئین با چگالی بالا (HDL-C)، اندوتلین -1، سلکتین E و MMP-9 در گروه 2 در مقایسه با افراد گروه 1 شد (تمام موارد، 05/0p<). به طور معنیداری تفاوت در تغییرات غلظت اندوتلین -1 ، سلکتین E و MMP-9 در گروه 2 در مقایسه با گروه 1 دیده شد (به ترتیب 63/0±35/0- در مقابل 55/0±03/0- ، 028/0=P ، 3/7±8/3- در مقابل 3/8±95/0 ، 003/0 =P ، 7/3±3/2- در مقابل
ng/ml 1/7±44/0+، 02/0=P). بعد از کنترل تغییرات QUICKI، توده چربی بدن، محیط دورکمر، مقادیر اندوتلین-1 و MMP-9 معنیدار باقی ماند (به ترتیب 009/0=p در مقابل 005/0=p) اما معنیداری تغییرات سلکتین E (092/0=p) حذف شد.
نتیجه گیری: بهبود وضعیت ویتامین D با بهبود وضعیت قند خون، ترکیب چربیهای خون و زیست نشانگرهای اندوتلیال همراه است. یافتههای این تحقیق اثرات مستقیم و غیر مستقیم ویتامین D را بر بهبود زیست نشانگرهای زیستی اندوتلیال نشان داد.
واژگان کلیدی: ویتامین D ، دیابت نوع 2، اندوتلیلال، قند خون، چربی خون
Davallou P, Shab-Bidar S, Neyestani T, Djazayery A. Efficacy of Vitamin D-fortified Yogurt drink (doogh) on Improvement of Endothelial Biomarkers in Subjects with Type 2 Diabetes: A Randomized Clinical Trial. Iranian J Nutr Sci Food Technol 2015; 10 (3) :1-12 URL: http://nsft.sbmu.ac.ir/article-1-1826-fa.html
دولو پونه، شب بیدار سکینه، نیستانی تیرنگ، جزایری ابوالقاسم. اثر بخشی مصرف دوغ غنی شده با ویتامین D بر بهبود زیست نشانگرهای اندوتلیال در مبتلایان به دیابت نوع دوم: مطالعه کارآزمایی بالینی تصادفی شده. علوم تغذیه و صنایع غذایی ایران. 1394; 10 (3) :1-12