[صفحه اصلی ]   [Archive] [ English ]  
:: صفحه اصلي :: درباره نشريه :: آخرين شماره :: تمام شماره‌ها :: جستجو :: ثبت نام :: ارسال مقاله :: تماس با ما ::
.
بخش‌های اصلی
صفحه اصلی::
اطلاعات نشریه::
برای نویسندگان::
آرشیو مجله و مقالات::
برای داوران::
ثبت نام و اشتراک::
تماس با ما::
تسهیلات پایگاه::
::
جستجو در پایگاه

جستجوی پیشرفته
..
دریافت اطلاعات پایگاه
نشانی پست الکترونیک خود را برای دریافت اطلاعات و اخبار پایگاه، در کادر زیر وارد کنید.
..
IFRAME

..
:: دوره ۱۱، شماره ۲ - ( تابستان ۱۳۹۵ ) ::
جلد ۱۱ شماره ۲ صفحات ۱۰۴-۹۵ برگشت به فهرست نسخه ها
مهاجرت دی متیل فتالات و دی بوتیل فتالات در گلاب بسته‌بندی شده در ظروف پلی‌اتیلن ترفتالات
جواد حسینی ، عزیز همایونی راد ، بابک قنبرزاده ، زهرا سبحانی ، غلامحسین یوسفی*
استادیار گروه فارماسیوتیکس، دانشکده داروسازی، دانشگاه علوم پزشکی شیراز، فارس، شیراز ، ghyousefi@sums.ac.ir
چکیده:   (۷۱۳۵ مشاهده)

سابقه و هدف: پلی‌اتیلن ترفتالات PET (Poly ethylene terephthalate) از پرکاربردترین ظروف در صنعت بسته­بندی و غذا است. با وجود ویژگی­های مناسب، ترکیبات موجود در ساختار بسپار ممکن است به داخل ماده‌ی غذایی مهاجرت کنند که تجمع این مواد در بدن انسان سبب بروز مشکلاتی در سلامتی می­ گردد.

مواد و روشها: 27 نمونه یک لیتری گلاب تهیه شد و در دماهای 4، 25 و C˚42 و زمان‌های 2 روز، 2 هفته و 2 ماه، میزان مهاجرت فتالات ­ها به‌وسیله کروماتوگرافی گازی- طیف­­سنج جرمی  (GC-MS) با سه تکرار به روش میکرو استخراج مایع مایع کمک شده با هواAir assisted liquid liquid micro extraction(AALLME)   اندازه ­گیری شد.

یافتهها: با افزایش دما از 4 به C˚25، میزان مهاجرت دی­متیل­فتالات DMP (Di methyl phthalate)و دی­بوتیل­فتالات DBP
 Di butyl phthalate)) در روز دوم به ترتیب از 76/14 به 55/19 و از 90/131 به 6/ 149 ppb افزایش یافت؛ با افزایش دوباره دما به C˚42، میزان مهاجرت به ترتیب به میزان 62/5 و 4/29 ppb دیگر افزایش یافت. در نهایت، در انتهای ماه دوم مهاجرت DMP و DBP به ترتیب در دمای 4، 25 و 42 درجه سانتی‌گراد به 6/38، 45/49، 50/64 و 7/193، 1 /201 و 7/258 ppb رسید. مهاجرت کلی نیز mg/dm­2 7/1 بود.

نتیجه‌گیری: ظروف PET برای نگهداری گلاب مناسب نیستند. همچنین اندازه‌گیری مهاجرت در ظروف شیشه­ ای نشان داد که مخازن پلاستیکی که عرقیاتی مانند گلاب را در آن نگهداری می­ کنند، نیز از عوامل مهم در مهاجرت فتالات­ها است؛ بنابراین توصیه می­ شود برای ارتقای سلامت جامعه از مخازنی از جنس استیل زنگ نزن یا ظروف شیشه­ ای استفاده شود

واژگان کلیدی: مهاجرت، دی متیل فتالات، دی بوتیل فتالات، گلاب، پلی‌اتیلن ترفتالات (PET)

واژه‌های کلیدی: مهاجرت، دی متیل فتالات، دی بوتیل فتالات، گلاب، پلی اتیلن ترفتالات (PET)
متن کامل [PDF 398 kb]   (۴۸۲۸ دریافت)    
نوع مقاله: پژوهشي | موضوع مقاله: صنايع غذايي
دریافت: 1394/4/3 | پذیرش: 1394/7/5 | انتشار: 1395/4/20
ارسال پیام به نویسنده مسئول

ارسال نظر درباره این مقاله
نام کاربری یا پست الکترونیک شما:

CAPTCHA


XML   English Abstract   Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Hosseini J, Homayouni rad A, Ghanbarzadeh B, Sobhani Z, Yousefi G. Migration of Dibutyl Phthalate and Dimethyl Phthalate in Rose Water Packaged in Polyethylene Terephthalate Containers. Iranian J Nutr Sci Food Technol 2016; 11 (2) :95-104
URL: http://nsft.sbmu.ac.ir/article-1-1957-fa.html

حسینی جواد، همایونی راد عزیز، قنبرزاده بابک، سبحانی زهرا، یوسفی غلامحسین. مهاجرت دی متیل فتالات و دی بوتیل فتالات در گلاب بسته‌بندی شده در ظروف پلی‌اتیلن ترفتالات. علوم تغذیه و صنایع غذایی ایران. ۱۳۹۵; ۱۱ (۲) :۹۵-۱۰۴

URL: http://nsft.sbmu.ac.ir/article-۱-۱۹۵۷-fa.html



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
دوره 11، شماره 2 - ( تابستان 1395 ) برگشت به فهرست نسخه ها
Iranian Journal of  Nutrition Sciences and Food  Technology
Persian site map - English site map - Created in 0.03 seconds with 39 queries by YEKTAWEB 4710