انستیتو تحقیقات تغذیه و صنایع غذایی ، sohrabv@sbmu.ac.ir
چکیده: (6616 مشاهده)
سابقه و هدف: نوشیدنی مالت به دلیل ویژگیهای حسی و تغذیهای یکی از نوشیدنیهای پرمصرف در دنیا میباشد. با غنیسازی نوشیدنیها با اجزای فراسودمند مانند پری بیوتیکها به عنوان جایگزین مناسب ساکارز میتوان در جهت بهبود سلامت جامعه عمل نمود. هدف از این تحقیق، تولید آزمایشگاهی نوشیدنی پریبیوتیک مالت با هدف جایگزینی ساکارز با اینولین و بررسی خواص فیزیکوشیمیایی آن میباشد.
مواد و روشها: ورت حاوی رازک و اینولین به تنهایی یا به همراه ساکارز با نسبتهای مشخص (اینولین 3%، اینولین 5/1%-ساکارز 5/1%، ساکارز 3%) تهیه شدند و پس از پاستوریزاسیون در دو دمای C°4 و C°25 در مدت 4 ماه نگهداری شدند و آزمونهای فیزیکی و شیمیایی (pH، بریکس، اسیدیته و رنگ) هر 2 ماه یکبار روی نمونهها انجام شد.
یافتهها: میزان بریکس نمونهها با درصد اینولین ارتباط مستقیم دارد. تیمارهای حاوی 3% اینولین بیشترین و تیمار شاهد کمترین مقدار بریکس را دارا بود. افزودن اینولین و کاهش مقدار ساکارز بر روی pH نمونهها در طول مدت نگهداری تغییر معنیداری ایجاد نکرد (05/0p>). بدین گونه که ابتدا در زمانهای اولیه pH در نمونههای حاوی اینولین بیشترین مقدار و با گذشت زمان pH کاهش یافت. در تمام نمونهها میزان pH به طور محسوسی تغییر نکرده است ولی در نمونههای اینولین 3% نسبت به اینولین 5/1 درصد میزان pH کمتر کاهش یافته است. به علاوه، کاهش میزان اینولین منجر به افزایش اسیدیته شد. با توجه به بررسیهای انجام شده، با افزایش اینولین، مقدار رنگ و کدورت به دلیل کاهش پراکنش نور بیشتر میشود. تغییرات رنگ در طول مدت نگهداری در دو دمای C°4 و C°25 معنیدار نبود (05/0p>).
نتیجه گیری: نتایج تحقیق نشان داد افزودن اینولین به نوشیدنی مالت بدون آنکه در ویژگیهای فیزیکوشیمیایی آن تغییر معنیدار نامطلوبی ایجاد کند، میتواند با بهبود ویژگیهای تغذیهای آن از طریق تولید نوشیدنی پریبیوتیک اثر سلامت بخش بر سلامت جامعه داشته باشد و به عنوان جایگزین مناسب ساکارز استفاده شود.
Esmaeili S, Vaez E, Yassini A, Mortazavian A, Sohrabvandi S, Ferdosi R et al . The Effect of Inulin on the Qualitative Characteristics of Malt Beverage during Storage at Different Temperatures. Iranian J Nutr Sci Food Technol 2016; 11 (1) :113-120 URL: http://nsft.sbmu.ac.ir/article-1-2029-fa.html
اسمعیلی سعیده، واعظ الهام، یاسیتی علی، مرتضویان امیر محمد، سهراب وندی سارا، فردوسی روح الله و همکاران.. بررسی اثرات افزودن اینولین بر ویژگیهای کیفی نوشیدنی مالت در حین نگهداری در دماهای مختلف. علوم تغذیه و صنایع غذایی ایران. 1395; 11 (1) :113-120