:: دوره 12، شماره 4 - ( زمستان 1396 ) ::
هانیه مالمیر ، پروانه صانعی ، باقر لاریجانی ، احمد اسماعیل زاده*
مرکز تحقیقات غدد و متابولیسم، پژوهشکده علوم غدد و متابولیسم، دانشگاه علوم پزشکی تهران، تهران، ایران/گروه تغذیه جامعه، دانشکده علوم تغذیه و رژیم درمانی، دانشگاه علوم پزشکی تهران، تهران، ایران/ مرکز تحقیقات امنیت غذایی، کمیته تحقیقات دانشجویی، دانشکده تغذیه و علوم غذایی، دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، اصفهان، ایران ، esmaillzadeh@hlth.mui.ac.ir

سابقه و هدف: به علت یافته­های متناقض و نبود هیچ مطالعه­ی جهت جمع­بندی مطالعات اخیر، این مطالعه با هدف مرور سیستماتیک داده­های موجود در زمینه ارتباط رژیم مدیترانه­ای با دانسیته مواد معدنی استخوانی و شکستگی­ها و جمع­بندی این اطلاعات در یک متاآنالیز انجام می­شود.
مواد و روشها: مطالعات قبلی در زمینه­ی ارتباط رژیم مدیترانه­ای با دانسیته مواد معدنی استخوانی و خطر شکستگی با جستجو در پایگاه­های اطلاعاتی "PubMed" ، "Google Scholar"، "SCOPUS"و "ISI Web of Science" تا ژوئن 2016 با استفاده از کلید­واژه­های Mesh و
 non-Mesh مرتبط انتخاب شدند. مطالعات مشاهده­ای که بر روی انسان‌ها انجام شده بود، ارتباط پیروی از رژیم غذایی مدیترانه­ای را با خطر شکستگی و دانسیته مواد معدنی استخوانی سنجیده بود، نسبت­شانس یا خطر­نسبی همراه ­با فاصله­ی اطمینان­۹۵٪ برای خطر شکستگی یا دانسیته مواد معدنی استخوانی و یا میانگین و انحراف معیار دانسیته مواد معدنی استخوانی را در طبقه­بندی­های امتیاز رژیم ­مدیترانه­ای گزارش کرده بودند، انتخاب شدند.
یافتهها: با در نظر گرفتن معیار‌های ورود و هدف مطالعه 13 مطالعه جهت مرور سیستماتیک و 7 مطالعه جهت متاآنالیز انتخاب شدند. در متاآنالیزی بر روی 6 اندازه اثر از 4 مطالعه، کاهش ۳۴ درصدی خطر ابتلا به شکستگی ران با پیروی از رژیم مدیترانه­ای مشاهده شد (85/0-51/0 ؛66/0=RR). اگرچه که هتروژنیتی معنی­دار در بین مطالعات یافت شد (002/0=Pheterogeneity ؛2/74٪=I2). آنالیز زیرگروه‌ها نشان دادند که طراحی مطالعه منبع اصلی هتروژنیتی است. ارتباط معکوس در مطالعات کوهورت (87/0-72/0 ؛79/0=RR) و مورد-شاهدی (85/0-51/0 ؛26/0=RR) در آنالیز زیر گروه‌ها معنی­دار باقی ماند. در متاآنالیز 5 اندازه اثر از ۳ مطالعه، پیروی از رژیم­مدیترانه­ای به صورت مثبت با دانسیته مواد معدنی استخوانی در ستون فقرات کمری [اختلاف میانگین دانسیته مواد معدنی استخوانی در مقایسه­ی بیشترین سطح به کمترین سطح امتیاز رژیم مدیترانه­ای: 12/0(g/cm2)؛ 06/0-19/0] و استخوان ران [10/0 (g/cm2)؛ 06/0-15/0] مرتبط بود. در مورد کل استخوان ران اختلاف میانگین در مقایسه­ی بیشترین سطح به کمترین سطح پیروی از رژیم مدیترانه­ای 11/0 (g/cm2) بود [11/0(g/cm2)؛ 09/0-14/0].
نتیجه گیری: پیروی از رژیم مدیترانه­ای با کاهش خطر ابتلا به شکستگی و میانگین دانسیته مواد معدنی استخوانی بیشتر مرتبط است.

واژه‌های کلیدی: رژیم مدیترانه‌ای، دانسیته مواد معدنی استخوانی، شکستگی، متاآنالیز، مرور سیستماتیک
نوع مقاله: مروري | موضوع مقاله: تغذيه
دریافت: 1395/7/19 | پذیرش: 1396/2/9 | انتشار: 1396/10/20

Malmir H, Saneei P, Larijani B, Esmaillzadeh A. Adherence to Mediterranean Diet In Relation to Bbone Mineral Density and Risk of Fracture: Accumulative Evidence From a Systematic Review and Meta-Analysis of Epidemiological Sstudies . Iranian J Nutr Sci Food Technol 2018; 12 (4) :121-134