انستیتو تحقیقات تغذیه و صنایع غذایی کشور ، so.eskandari@sbmu.ac.ir
چکیده: (4185 مشاهده)
سابقه و هدف:امروزه مصرف فرآوردههای گوشتی مثل سوسیس و کالباس افزایش یافته است، مطالعات نشان داده است که فرآوردههای گوشتی میتوانند حاوی فلزات سنگین مثل سرب و کادمیوم باشند. بنابراین اندازهگیری فلزات سنگین در سوسیس و کالباس امری ضروری میباشد. هدف این مطالعه اندازهگیری فلزات سمی سرب و کادمیوم و همچنین دو عنصر ضروری روی و آهن در سوسیس و کالباس عرضه شده در سطح شهر تهران بود. مواد و روشها:3 نوع سوسیس (آلمانی، کوکتل و هاتداگ) و 3 نوع کالباس (لیونر یا مارتادلا، خشک و ژامبون) از 12 برند مختلف عرضه شده در فروشگاههای زنجیرهای و برخی سوپرمارکتها در 10 منطقه از شهر تهران برای اندازهگیری سرب، کادمیوم، آهن و روی مورد آزمایش قرار گرفتند. نمونهها به روش هضم مرطوب آمادهسازی و توسط دستگاه جذب اتمی شعله (آهن، روی) و کوره گرافیتی (کادمیوم، سرب) مورد بررسی قرار گرفتند. یافتهها:مقدار میانگین کل سرب و کادمیوم در فرآوردههای گوشتی مورد آزمایش به ترتیب 93/9 ±78/48 و 44/32 ±6/5 میکروگرم بر کیلوگرم (ppb) بود. مقدار سرب در سوسیس آلمانی به طور معنیداری از سایر فرآوردهها بیشتر بود. مقدار میانگین کل آهن و روی نیزبه ترتیب 06/4 ±10/18 و 01/4 ±65/14 میلیگرم بر کیلوگرم (ppm) بود. مقدار روی در کالباس خشک و ژامبون بطور معنیداری از سایر فرآوردهها بیشتر بود. نتیجه گیری:مقدار سرب و کادمیوم در تمام فرآوردههای مورد آزمایش از حد مجاز تعیین شده توسط کدکس کمتر بودند. با توجه به مقدار مصرف فرآوردههای گوشتی در شهر تهران (7/27 گرم در روز)، مقدار دریافت سرب و کادمیوم از طریق مصرف این فرآوردهها به ترتیب، 24/9 و 05/1 میکروگرم در هفته محاسبه شد، که بسیار کمتر از میزان PTWI توصیه شده توسط JECFA میباشد.
Abedi A, Zabihzadeh M, Hosseini H, Eskandari S, Ferdowsi R. Determination of Lead, Cadmium, Iron and Zinc Contents in the Meat Products Supplied in Tehran. Iranian J Nutr Sci Food Technol 2018; 13 (3) :93-102 URL: http://nsft.sbmu.ac.ir/article-1-2585-fa.html
عابدی عبدالصمد، ذبیح زاده مریم، حسینی سید هدایت، اسکندری سهیل، فردوسی روح اله. اندازهگیری فلزات سرب، کادمیوم، آهن و روی در فرآوردههای گوشتی عرضه شده در شهر تهران . علوم تغذیه و صنایع غذایی ایران. 1397; 13 (3) :93-102