:: دوره 16، شماره 2 - ( تابستان 1400 ) ::
حسین عراقی ، سمیه رستگار* ، بهجت تاج الدین ، محمد جوان نیکخواه ، محمد علی عسکری سرچشمه
دانشیار گروه علوم باغبانی دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه هرمزگان، بندرعباس، ایران ، rastegarhort@gmail.com
سابقه و هدف: کاهش بار میکروبی آریل انار و حفظ قدرت آنتی‌اکسیدانی می‌تواند منجر به ارتقا سطح سلامت و افزایش قدرت ایمنی بدن شود. از این رو هدف از این پژوهش، تأثیر فیلم پلی‌اتیلنی حاوی کیتوزان و کارواکرول بر فعالیت آنتی‌اکسیدانی و بار میکروبی آریل انار نگهداری شده در دمای 7± 1 درجه سلسیوس است.
مواد و روشها: محتوای آنتوسیانین، فعالیت آنتی‌اکسیدانی و تعداد پرگنه‌های قارچ و باکتری آریل میوه انار بسته‌بندی شده با فیلم پلی‌اتیلنی حاوی سه غلظت کارواکرول (0، 1 و 2 درصد) و سه غلظت کیتوزان (0، 1 و 2 درصد) طی 16 روز انبارداری در دمای  1± 7 درجه سلسیوس و به فاصله هر 4 روز اندازه‌گیری شدند.
یافتهها: نتایج تجزیه واریانس نشان داد که غلظت‌های مختلف کیتوزان و کارواکرول تأثیر معنی‌داری بر فعالیت آنتی‌اکسیدانی و بار  میکروبی آریل‌های انار داشتند. فیلم های حاوی کیتوزان سبب حفظ معنی­دار  محتوی آنتوسیانین در مقابل کنترل شد. بعد از 16 روز انبارداری فیلم‌های حاوی 1 درصد کارواکرول و 2 درصد کیتوزان تأثیر معنی‌دار در سطح 1 درصد بر پرگنه‌های قارچ و آلودگی باکتریایی و فعالیت آنتی‌اکسیدانی داشتند.
نتیجه گیری: استفاده از فیلم های حاوی کارواکرول و کیتوزان بدلیل کاهش بار میکروبی می‌تواند در صنعت بسته­بندی مورد استفاده قرار گیرد.
واژه‌های کلیدی: کارواکرول، فیلم پلی‌اتیلنی، آریل انار، پرگنه‌های قارچ و باکتری
دریافت: 1399/6/25 | پذیرش: 1399/10/2 | انتشار: 1400/4/1

Araghi H, Rastegar S, Tajaddin B, Javan NIKCHAH M, Sarcheshmeh M. Preserving Antioxidant Activity and Microbial Contamination of Pomegranate Aril (cv. Malas Saveh) Using Films Containing Chitosan and Carvacrol. Iranian J Nutr Sci Food Technol 2021; 16 (2) :121-130

عراقی حسین، رستگار سمیه، تاج الدین بهجت، جوان نیکخواه محمد، عسکری سرچشمه محمد علی. حفظ فعالیت آنتی‌اکسیدانی و کاهش بار میکروبی آریل انار رقم ملس ساوه با استفاده از فیلم حاوی کیتوزان و کارواکرول. علوم تغذیه و صنایع غذایی ایران. 1400; 16 (2) :121-130