[صفحه اصلی ]   [Archive] [ English ]  
:: صفحه اصلي :: درباره نشريه :: آخرين شماره :: تمام شماره‌ها :: جستجو :: ثبت نام :: ارسال مقاله :: تماس با ما ::
.
بخش‌های اصلی
صفحه اصلی::
اطلاعات نشریه::
برای نویسندگان::
آرشیو مجله و مقالات::
برای داوران::
ثبت نام و اشتراک::
تماس با ما::
تسهیلات پایگاه::
::
جستجو در پایگاه

جستجوی پیشرفته
..
دریافت اطلاعات پایگاه
نشانی پست الکترونیک خود را برای دریافت اطلاعات و اخبار پایگاه، در کادر زیر وارد کنید.
..
IFRAME

..
:: دوره 16، شماره 2 - ( تابستان 1400 ) ::
جلد 16 شماره 2 صفحات 23-13 برگشت به فهرست نسخه ها
اثرات سیاست‌گذاری کاهش اسیدهای چرب ترانس بر دریافت آن در خانوارهای شش استان در ایران
مینا اسماعیلی ، مرتضی عبداللهی ، زهرا عبداللهی ، فروزان صالحی ، مرجان عجمی ، آناهیتا هوشیارراد*
انستیتو تغذیه
چکیده:   (1719 مشاهده)
سابقه و هدف: مصرف مقادیر زیاد اسیدهای چرب اشباع و ترانس موجب افزایش خطر بیماری‌های قلبی- عروقی و برخی از انواع سرطان‌ها می‌شود. حذف روغن‌های نیمه‌هیدروژنه (PHVOs) حاوی اسیدهای چرب ترانس (TFAs) از رژیم ‌غذایی به عنوان یکی از مؤثرترین مداخلات بهداشتی در این زمینه پیشنهاد شده است. این مطالعه، با هدف بررسی اثرات سیاست‌گذاری کاهش میزان اسیدهای چرب ترانس در روغن‌خانوار و افزایش دریافت اسیدهای چرب غیراشباع از طریق ورود محصولات جدید به بازار مصرف و تعیین میزان دریافت آنها در خانوارهای شهری استان‌های آذربایجان غربی، فارس، خوزستان، لرستان، سمنان و خراسان جنوبی انجام شد.
مواد و روشها: این مطالعه مقطعی-توصیفی، بر روی خانوارهای شهری در مراکز شش استان صورت گرفت. گردآوری اطلاعات از اول اردیبهشت ماه تا پایان تیرماه سال 1393 با استفاده از روش مصاحبه تلفنی انجام شد. اطلاعات در مورد انواع چربی و روغن‌های مورد استفاده برای پخت و پز و نیز الگوی معمول خرید، مقدار خرید آنها  با استفاده از پرسشنامه گردآوری شد. همچنین، پروفایل اسیدهای چرب انواع روغن و چربی‌های مصرفی نیز تعیین و اندازه‌گیری شد.
یافتهها: روغن‌های غالب مصرفی در شش استان عبارتند از: روغن‌ نیمه‌هیدروژنه/خانوار، مایع و مخصوص سرخ‌کردن. این روغن‌ها بیش از 70% از کل روغن دریافتی را تشکیل می‌دادند. میانگین کل دریافت انواع روغن و چربی‌های در استان‌ها به ترتیب کاهشی عبارت است از: آذربایجان غربی، خوزستان، لرستان، خراسان جنوبی، سمنان و فارس. دامنه دریافت اسیدهای چرب ترانس از 32/0 در فارس تا 67/0 گرم/نفر/روز در آذربایجان غربی متفاوت است. میزان اسیدهای چرب ترانس در روغن نیمه‌هیدروژنه/خانوار در مقایسه با دهه گذشته 95% کاهش یافته و سهم مصرف  روغن خانوار حدود 45% کمتر شده‌است.
نتیجه گیری: سیاست‌گذاری‌های مؤثر، فرمولاسیون‌های جدید روغن‌ها، کاهش ترانس در روغن خانوار تغییرات مثبتی را در این حوزه ایجاد کرده که منجر به بهبود الگوی کیفی روغن‌های مصرفی خانوارها شده ‌است.
واژه‌های کلیدی: روغن و چربی‌های خوراکی، روغن نیمه هیدروژنه (Partially hydrogenated oils)/ خانوار، اسیدهای چرب ترانس، اسیدهای چرب اشباع، الگوی مصرف چربی خانوار
متن کامل [PDF 637 kb]   (506 دریافت)    
نوع مقاله: پژوهشي | موضوع مقاله: تغذيه
دریافت: 1399/9/15 | پذیرش: 1399/11/19 | انتشار: 1400/4/1
ارسال نظر درباره این مقاله
نام کاربری یا پست الکترونیک شما:

CAPTCHA



XML   English Abstract   Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Esmaeili M, Abdollahi M, Abdollahi Z, Salehi F, Ajami M, Houshiarrad A. Effects of Trans Fatty Acid Decreasing Policy on Its Consumption by Households in Six Provinces of Iran. Iranian J Nutr Sci Food Technol 2021; 16 (2) :13-23
URL: http://nsft.sbmu.ac.ir/article-1-3191-fa.html

اسماعیلی مینا، عبداللهی مرتضی، عبداللهی زهرا، صالحی فروزان، عجمی مرجان، هوشیارراد آناهیتا. اثرات سیاست‌گذاری کاهش اسیدهای چرب ترانس بر دریافت آن در خانوارهای شش استان در ایران. علوم تغذیه و صنایع غذایی ایران. 1400; 16 (2) :13-23

URL: http://nsft.sbmu.ac.ir/article-1-3191-fa.html



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
دوره 16، شماره 2 - ( تابستان 1400 ) برگشت به فهرست نسخه ها
Iranian Journal of  Nutrition Sciences and Food  Technology
Persian site map - English site map - Created in 0.05 seconds with 39 queries by YEKTAWEB 4645