:: دوره 17، شماره 2 - ( تابستان 1401 ) ::
پایش مقادیر قند و چربی در بستنی های شیری صنعتی عرضه شده در تهران
مهرداد محمدی ، محسن امینی ، علیرضا کرد باقری ، عقیل دست باز مجرد*
کارشناس ارشد مهندسی صنایع غذایی، معاونت غذا و داروی دانشگاه علوم پزشکی تهران، تهران، ایران ، a-dastbaz@farabi.tums.ac.ir
سابقه و هدف: عادات غذایی نامناسب سبب بروز بیماری‌های غیرواگیر شده است. کاهش مصرف چربی و قند راهکاری برای مقابله با بروز این بیماری‌ها است. هدف از این پژوهش پایش مقادیر قند و چربی در بستنی­ های شیری صنعتی تولیدی کارخانجات و عرضه شده در محدوده نظارتی دانشگاه علوم پزشکی تهران و مقایسه آن با برچسب فرآورده و استانداردهای ملی ایران بود.
مواد و روشها: این پژوهش یک مطالعه توصیفی ـ تحلیلی از نوع مقطعی بود. در این پژوهش جامعه و محیط پژوهش کارخانجات تولیدی و نیز مراکز عرضه، پخش و فروش انواع بستنی­ های شیری در مناطق اسلامشهر، شهرری و منطقه جنوب تهران بوده است. تعداد 100 نمونه از بستنی­ های شیری تولیدی کارخانجات و مراکز عرضه تحت نظارت دانشگاه علوم پزشکی تهران به صورت تصادفی نمونه­­ برداری شدند. سپس میزان قند و چربی آن­ها به ترتیب به روش لین آنیون و ژربر اندازه­ گیری شد و با استاندارد ملی ایران، برچسب فرآورده و شیوه ­نامه اجرایی سازمان غذا و دارو وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی مورد مقایسه قرار گرفت.
یافتهها: میانگین مقادیر قند کل با استاندارد ملی ایران تطابق داشت ( 001/0>P). اما مقادیر میانگین قند کل بر روی برچسب­ بستنی­ های سطح عرضه و قند کل بعد از آزمایش با هم تفاوت آماری معنی‌داری داشتند (001/0>P). نتایج مربوط به بررسی مقدار چربی نشان­ دهنده آن بود که 100% نمونه­ فروشگاه ها، و 7/92 % از نمونه­ های کارخانجات تولیدی دارای طیف رنگ نارنجی (میزان متوسط چربی موجود در یک سهم از فرآورده)  بودند و میانگین مقادیر چربی کل درج شده روی بستنی‌های تولیدی کارخانجات  (48/6 ± 99/13 گرم درصد) و مقدار آن بعد از آزمایش (25/5 ± 13 گرم درصد) با شیوه­ نامه سازمان غذا و دارو مطابقت داشت (083/ 0 P=). اما مقادیر چربی در بستنی­های عرضه شده در فروشگاه­ها (56/4 ± 25/9 گرم درصد)، با چربی کل بعد از آزمایش (42/2 ± 57/7 گرم درصد) با هم تفاوت آماری معنی‌داری (008/0P=) داشتند.
نتیجه گیری: نتایج این پژوهش نشان داد که اکثر بستنی­ های شیری تولیدی کارخانجات تحت پوشش دانشگاه و سایر کارخانجات تولیدی در چارچوب شیوه ­نامه اجرایی سازمان غذا و دارو و همچنین بخشنامه کاهش ده درصدی میزان قند و چربی کل قرار داشتند.

واژه‌های کلیدی: بستنی شیری، برچسب گذاری، قند، چربی
نوع مقاله: پژوهشي | موضوع مقاله: صنايع غذايي
دریافت: 1400/4/15 | پذیرش: 1400/11/19 | انتشار: 1401/4/14

Mohammadi M, Amini M, Kordbaghri A. Monitoring Quantities of Sugar and Fat in Industrial Milk Ice-Creams Supplied in Tehran. Iranian J Nutr Sci Food Technol 2022; 17 (2) :119-128