دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی خوزستان، ، hojjati@asnrukh.ac.ir
چکیده: (2178 مشاهده)
سابقه و هدف:استفاده از پیش تیمارهای مطلوب قبل از فرآیند خشک کردن میتواند تا حدود زیادی سبب بهبود ویژگیهای کیفی محصول نهایی خشک شده شود. در این تحقیق اثر پرتو ماورابنفش-طیف بی(UV-B) و آبلیمو به عنوان پیش فرآیند بر ویژگیهای کیفی برشهای کیوی خشک شده به روش هوای داغ بررسی شد. مواد و روشها:بدین منظور از دستگاه مه پاش جهت پاشش آبلیمو با غلظت 1% در فواصل زمانی (صفر، 5/2، 5، 5/7 دقیقه) و پیشتیمار UV-B در فواصل زمانی (صفر، 60، 120 دقیقه) استفاده شد. یافتهها:نتایج نشان دادند که استفاده از پیشتیمار UV-B و آبلیمو قبل از خشک شدن کیوی باعث کاهش معنیدار درصد چروکیدگی، تغییر رنگ، سفتی و همچنین افزایش مجدد بازجذب آب شد. مقادیر فنول کل، ظرفیت آنتیاکسیدانی و اسیدیته در نمونههای پیشتیمار شده با UV-B و آبلیمو نسبت به نمونه شاهد افزایش یافت. از طرفی استفاده همزمان از آبلیمو و UV-B موجب افزایش معنیداری در ویتامین ث نمونهها شد واز 51/4 میلیگرم در 100 گرم نمونه شاهد به 01/36 میلیگرم در 100 گرم نمونه تیمار شده به مدت ۷ دقیقه با پاشش آبلیمو و پرتودهی ۱ ساعته افزایش یافت. نتایج ارزیابی حسی نشان داد که استفاده از UV-B و آبلیمو موجب افزایش معنیداری در مقبولیت ویژگیهای حسی کیویهای خشک شده شد. نتیجه گیری:با توجه به یافتههای این پژوهش، استفاده از آبلیمو و UV-B به عنوان پیش تیمار تأثیر مطلوبی بر خصوصیات کیفی نمونههای کیوی خشک شده گذاشتند و آنها می توانند به عنوان یک پیش تیمار مناسب برای خشک کردن میوه ها با هوای داغ استفاده گردند.
Hedayati-Dezfouli O, Hojjati M, Noshad M, Jooyandeh H. Effects of Using Lime Juice and UV-B Irradiation as Pretreatments on the Quality Characteristics of Hot-air Dried Kiwifruit Slices. Iranian J Nutr Sci Food Technol 2022; 17 (1) :77-90 URL: http://nsft.sbmu.ac.ir/article-1-3361-fa.html
هدایتی دزفولی امید، حجتی محمد، نوشاد محمد، جوینده حسین. اثر استفاده از پاشش آبلیمو و پرتو UV-B به عنوان پیش فرآیند بر ویژگی های کیفی برش های کیوی خشک شده با هوای داغ. علوم تغذیه و صنایع غذایی ایران. 1401; 17 (1) :77-90