تأثیر ویتامینC بر حافظه فضایی و پراکسیداسیون لیپیدی هیپوکامپ موش های صحرایی مسموم با کراک کوکائین
|
حمیرا حاتمی نعمتی ، حاتم احمدی* ، ابوالفضل الماسی ، سمیه حاتمی نعمتی |
گروه علوم پایه ، دانشگاه فرهنگیان، تهران ، ایران |
|
چکیده: (2057 مشاهده) |
سابقه و هدف: کراک فرم جامد فرآوری شده از کوکائین است که اثر اعتیادآوری قویتری نسبت به پودر کوکائین دارد. سوء مصرف محرکهای روانی و از جمله کراک-کوکائین اثرات نامناسب بر حافظه و یادگیری دارد. مصرف ویتامینها به عنوان یکی از روشهای درمان مؤثر برای سوء مصرف مواد پیشنهاد شده است. هدف مطالعهی حاضر بررسی اثر تزریق درونصفاقی ویتامینC بر حافظهی فضایی و پراکسیداسیون لیپیدی در هیپوکامپ رتها طی مسمویت با کراک-کوکائین است.
مواد و روشها: این مطالعه بر روی شش گروه 6 تایی از موشهای صحرایی نر صورت گرفته است. سه روز پس از تزریق درون صفاقی داروهای کراک-کوکائین، ویتامینC و یا ترکیب این داروها درگروههای آزمایشی به مدت 5 روز، دستگاه ماز آبی موریس به منظور سنجش پارامترهای مرتبط با حافظه فضایی مورد استفاده قرار گرفت. سپس نمونه برداری از هیپوکامپ انجام گردید و پارامتر پراکسیداسیون لیپیدی در این ناحیه بر پایه اندازه گیری MDA سنجش گردید. تحلیل آماری دادهها به کمک آزمون آنالیز واریانس یکطرفه و آزمون تعقیبی Tukey توسط نرم افزار SPSS صورت گرفت.
یافتهها: تزریق درون صفاقی دوز بالایکراک-کوکائین (15 میلیگرم برکیلوگرم ) به طور معنیداری موجب کاهش پارامترهای مرتبط با حافظه فضایی در روزهای سوم و چهارم دوره آزمایش شد (01/0>P). تزریق درون صفاقی دوز 50 میلیگرم بر کیلوگرم ویتامینC، حافظهی فضایی در رتهای مسموم شده با کراک را بهبود بخشید (05/0>P)، اما بر پراکسیداسیون لیپیدی در ناحیه هیپوکامپ تأثیری نداشت (05/0<P).
نتیجه گیری: دوز بکار رفته ویتامینC در این مطالعه ، قادر به بهبود عملکرد حافظهی فضایی رتهای تحت تیمار با کراک-کوکائین به سطح طبیعی میباشد.
|
|
واژههای کلیدی: ویتامینC، کراک-کوکائین، حافظه فضایی، پراکسیداسیون لیپیدی |
|
متن کامل [PDF 533 kb]
(544 دریافت)
|
نوع مقاله: پژوهشي |
موضوع مقاله:
تغذيه دریافت: 1400/10/19 | پذیرش: 1401/3/7 | انتشار: 1401/4/14
|
|
|
|
|
ارسال نظر درباره این مقاله |
|
|