استادیار گروه بهداشت غذایی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد آیت الله آملی، آمل، ایران ، Golestan57@yahoo.com
چکیده: (1786 مشاهده)
سابقه و هدف:به دلیل قابلیت انحلال مناسب ویتامین D در روغن، فرآوردههای روغنی میتواند مناسبترین حامل برای غنیسازی باشد. با این حال، پایداری و افت ویتامین D در مدت نگهداری مواد غذایی، همواره از اصلیترین نگرانیهای سیاستگزاران و تولیدکنندگان مواد غذایی است. بنابراین، هدف تحقیق حاضر غنیسازی و مقایسه پایداری ویتامین D3 روغن آفتابگردان و اولئوژل بر پایه موم سبوس برنج و سوربیتان مونو استئارات حین فرآیند حرارتدهی و انبارمانی بود. مواد و روشها:اولئوژل (بر پایه موم سبوس برنج/سوربیتان مونواستئارات/روغن آفتابگردان) و روغن آفتابگردان با ویتامین D3 غنیسازی و پایداری آنها در دو شرایط حرارتدهی در دمای 110 درجه سانتیگراد به مدت 60 دقیقه و انبارمانی به مدت 60 روز در دمای 25 درجه سانتیگراد مطالعه شد. یافتهها:ویتامین D3 در نمونه روغن آفتابگردان و نمونه اولئوژل به ترتیب 5/29 و 6/24 درصد کاهش یافت. بنابراین میزان افت ویتامین D3 در نمونه اولئوژل کمتر بود. همچنین نتایج مشخص کرد که شرایط انبارمانی در هیچکدام از نمونهها منجر به تخریب ویتامین D3 نشد. نتیجه گیری:پایداری مطلوب ویتامین D3 درهر دو نمونه حین شرایط حرارتدهی و انبارمانی بود و در این میان نمونه اولئوژلی توانایی بیشتری در حفظ ویتامین D3 داشت.
Emami Z, Golestan L, Khoshtinat K, Shahidi A, Mohammadi M. Stability Study of Vitamin D3 in Sunflower Oils and Oleogels Based on Rice Bran Wax and Sorbitan Monostearate. Iranian J Nutr Sci Food Technol 2023; 17 (4) :105-112 URL: http://nsft.sbmu.ac.ir/article-1-3498-fa.html
امامی سید ضیالدین، گلستان لیلا، خوش طینت خدیجه، شهیدی سید احمد، محمدی مهرداد. مطالعه پایداری ویتامین D3 در سیستم های روغن آفتابگردان و اولئوژل بر پایه موم سبوس برنج و سوربیتان مونو استئارات. علوم تغذیه و صنایع غذایی ایران. 1401; 17 (4) :105-112