[صفحه اصلی ]   [Archive] [ English ]  
:: صفحه اصلي :: درباره نشريه :: آخرين شماره :: تمام شماره‌ها :: جستجو :: ثبت نام :: ارسال مقاله :: تماس با ما ::
.
بخش‌های اصلی
صفحه اصلی::
اطلاعات نشریه::
برای نویسندگان::
آرشیو مجله و مقالات::
برای داوران::
ثبت نام و اشتراک::
تماس با ما::
تسهیلات پایگاه::
::
جستجو در پایگاه

جستجوی پیشرفته
..
دریافت اطلاعات پایگاه
نشانی پست الکترونیک خود را برای دریافت اطلاعات و اخبار پایگاه، در کادر زیر وارد کنید.
..
IFRAME

..
:: دوره 19، شماره 2 - ( تابستان 1403 ) ::
جلد 19 شماره 2 صفحات 71-59 برگشت به فهرست نسخه ها
بررسی اثر ضدمیکروبی پوشش کربوکسی متیل سلولز به همراه عصاره برگ‌بو و تأثیر آنها بر افزایش زمان ماندگاری گوشت ‌مرغ
بهرنگ حافظی ، سیده ام البنین قاسمیان* ، احسان قریب ممبنی
گروه دامپزشکی، واحد بهبهان، دانشگاه آزاد اسلامی، بهبهان، ایران ، Ghasemian1249@yahoo.com
چکیده:   (1137 مشاهده)
سابقه و هدف: اﺳﺘﻔﺎده از ﭘﻮﺷﺶ­ﻫﺎی ﺧﻮراﻛﻲ ﺑﻪ­ﻋﻨﻮان ﺗﻜﻨﻮﻟﻮژی ﻣﺪرن ﻋﻼوه ­ﺑﺮ ﺳﺎزﮔﺎری ﺑﺎ ﻣﺤﻴﻂ، ﻏﻴﺮ­ﺳﻤﻲ و قابل مصرف ﺑﻮدن، ﻣﻮاد ﻏﺬاﻳﻲ را از آﺳﻴﺐ­ﻫﺎی ﻓﻴﺰﻳﻜﻲ، ﺷﻴﻤﻴﺎﻳﻲ و ﺑﻴﻮﻟﻮژﻳﻜﻲ ﺣﻔﻆ می­کنند. در این مطالعه به ارزیابی اثرات ضد­اکسیدانی و ضد­میکروبی پوشش خوراکی کربوکسی متیل سلولز (CMC) به­ همراه عصاره اتانولی برگ­بو بر ماندگاری گوشت ‌مرغ پرداخته شده ­است.
مواد و روشها: در این راستا با تهیه برش­هایی از گوشت سینه­مرغ، در قالب 8 تیمار با 3 تکرار به بررسی اثرات CMC با غلظت 2­ درصد به تنهایی و همراه با عصاره برگ­بو با غلظت­های 1، 2 و 4­ درصد بر بار میکروبی کل، جمعیت باکتری­های انتروباکتریاسه و شاخص­های ضد اکسیدانی TBARs، TVB-N و اندیس پراکسید پرداخته ­شد. ارزیابی شاخص­ها در زمان شروع مطالعه و نیز در زمان‌های 4، 8 و 12 روز پس از پوشش­دهی در دمای یخچال (4­درجه سانتی‌گراد) انجام­ شد.
یافتهها: نتایج نشان­داد در شروع مطالعه تیمارهای مختلف از نظر شاخص­های مورد بررسی اختلاف آماری نشان ندادند اما با افزایش زمان در تمامی گروه­ها میزان بار­میکروبی و جمعیت باکتری­های انتروباکتریاسه به­ صورت معنی‌داری افزایش­یافت (05/0p<). علاوه ­بر آن،  شاخص­های اکسیدانی نیز با گذشت زمان افزایش نشان ­داد. آنالیز آماری یافته­ ها نشان می­ دهد در تمامی زمان­های بررسی ­شده بیشترین بار میکروبی و شاخص­های اکسیدانی در گروه کنترل و گروه پوشش­دار شده با CMC به ­تنهایی مشاهده شده ­است که این دو گروه در تمامی زمان­ها با یکدیگر اختلاف آماری نشان ندادند. علاوه ­بر آن، کمترین بار میکروبی و شاخص­های اکسیدانی در گروه­های دریافت ­کننده پوشش خوراکی به­ همراه عصاره مشاهده شده ­است که در این گروه غلظت 4­ درصد عصاره برگ­بو بیشترین کاهش در بار میکروبی شاخص­های اکسیدانی و پراکسیدانی را در گوشت ­مرغ نشان داده­ است.
نتیجه گیری: به­ نظر می­رسد استفاده همزمان عصاره برگ­ بو (با غلظت 4­درصد) و CMC می­تواند با اثر ممانعتی بر رشد باکتری­ها و همچنین کاهش میزان pH، ازت فرار، پراکسید و TBARs در طول دوره­ ی نگه­داری گوشت، باعث افزایش زمان نیمه­ عمر گوشت­مرغ در شرایط یخچال می­شود. درنتیجه، در حفظ کیفیت بهداشتی گوشت­ مرغ تا زمان طبخ مؤثر­ باشد.
واژه‌های کلیدی: گوشت ‌مرغ، پوشش‌دهی، کربوکسی متیل سلولز، برگ‌بو، Laurus nobilis
متن کامل [PDF 740 kb]   (298 دریافت)    
نوع مقاله: پژوهشي | موضوع مقاله: صنايع غذايي
دریافت: 1402/10/26 | پذیرش: 1402/12/20 | انتشار: 1403/4/10
  • یکی از منابع مهم تأمین پروتئین در کشورهای مختلف از جمله ایران گوشت­ مرغ می ­باشد.
  • با گذشت زمان بارمیکروبی و جمعیت باکتری­های انتروباکتریاسه در گوشت مرغ افزایش می­ یابد.
  • با استفاده از عصاره برگ­ بو (با غلظت 4­ درصد) و کربوکسی متیل سلولز (CMC)، می ­توان بار میکروبی، شاخص ­های اکسیدانی و پراکسیدانی را در گوشت ­مرغ کاهش داد و به افزایش زمان ماندگاری گوشت کمک کرد.

فهرست منابع
1. Bazorgani B, Tajik H, Akbarlo J, Kholgi D. Antimicrobial effects of pomegranate juice along to chitosan containing Zataria multiflora Boiss essential oil on the frozen chicken meat. Journal of Food Research, 2016; 26(1): 75-85. [in Persian].
2. Tooryan F, Amiri MR. Evaluation of Chemical and Microbial Spoilage of Chicken Fillet Coated with Chitosan, Ginger Essential Oil (Zingiber officinale) and Medlar concentrate (Mespilus germanica L.) during refrigerated storage. Research and Innovation in Food Science and Technology, 2020; 8(4): 391-404. doi: 10.22101/JRIFST.2019.16.10.e1104. [in Persian].
3. Langroodi AM, Tajik H, Mehdizadeh T, Moradi M, Kia EM, Mahmoudian A. Effects of sumac extract dipping and chitosan coating enriched with Zataria multiflora Boiss oil on the shelf-life of meat in modified atmosphere packaging. Lwt. 2018 Dec 1;98:372-80. [DOI:10.1016/j.lwt.2018.08.063]
4. Su HP, Lien CP, Lee TA, Ho JH. Development of low‐fat mayonnaise containing polysaccharide gums as functional ingredients. Journal of the Science of Food and Agriculture. 2010 Apr 15;90(5):806-12. [DOI:10.1002/jsfa.3888]
5. Shabani, M., Mokhtarian, M., Kalbasi-Ashtari, A. and Kazempoor, R. 2021. Effects of extracted propolis (Apis mellifera) on physicochemical and microbial properties of rainbow-trout fish burger patties. Journal of Food Processing and Preservation, https://doi.org/10.1111/jfpp.16027 [DOI:10.1111/jfpp.16027 [in Persian].]
6. Kiarsi Z, Hojjati M, Behbahani BA, Noshad M. In vitro antimicrobial effects of Myristica fragrans essential oil on foodborne pathogens and its influence on beef quality during refrigerated storage. Journal of Food Safety. 2020 Jun;40(3):e12782. [DOI:10.1111/jfs.12782]
7. Abdullah Ghasemi A. Medicinal and aromatic plants (recognition and their effects). Islamic Azad University Shahrekord Branch. Press; 2011. p. 10-136 [in Persian].
8. Batool S, Khera RA, Hanif MA, Ayub MA. Bay Leaf. Medicinal Plants of South Asia. 2020:63-74. doi: 10.1016/B978-0-08-102659-5.00005-7. [DOI:10.1016/B978-0-08-102659-5.00005-7]
9. Gholami-Ahangaran M, Rangsaz N, Azizi S. Evaluation of turmeric (Curcuma longa) effect on biochemical and pathological parameters of liver and kidney in chicken aflatoxicosis. Pharmaceutical biology. 2016 May 3;54(5):780-7. [DOI:10.3109/13880209.2015.1080731]
10. Guo X, Chen B, Wu X, Li J, Sun Q. Utilization of cinnamaldehyde and zinc oxide nanoparticles in a carboxymethylcellulose-based composite coating to improve the postharvest quality of cherry tomatoes. International Journal of Biological Macromolecules. 2020 Oct 1;160:175-82. [DOI:10.1016/j.ijbiomac.2020.05.201]
11. Khan MI, Adrees MN, Tariq MR, Sohaib M. Application of edible coating for improving meat quality: A review. Pakistan journal of food sciences. 2013;23(2):71-9.
12. Musso YS, Salgado PR, Mauri AN. Smart edible films based on gelatin and curcumin. Food hydrocolloids. 2017 May 1;66:8-15. [DOI:10.1016/j.foodhyd.2016.11.007]
13. Arrieta MP, Peltzer MA, del Carmen Garrigós M, Jiménez A. Structure and mechanical properties of sodium and calcium caseinate edible active films with carvacrol. Journal of Food Engineering. 2013 Feb 1;114(4):486-94. [DOI:10.1016/j.jfoodeng.2012.09.002]
14. Kamkar A, Khanjari A, Oladi M, Moulay Aghaei I. The effect of packaging with chitosan film containing black cumin essential oil on the chemical and microbial characteristics of chicken fillet. Journal of Fasa University of Medical Sciences. 2017 Mar 1;7(1).‎ [in Persian].
15. Sedaghat N, Mohammad Hosseini M, Khoshnoudi-nia S, Habibi Najafi M, Koocheki A. Antimicrobial Properties of CMC-based Edible Films Incorporated with Coriander and Citrus Lemon Essential oils on the Shelf-life of Fresh Lamb-meat at Refrigerator Temperature. Iranian J Nutr Sci Food Technol 2015; 9 (4) :53-62 [in Persian].
16. Raeisi M, Tajik H, Aliakbarlu J, Mirhosseini SH, Hosseini SM. Effect of carboxymethyl cellulose-based coatings incorporated with Zataria multiflora Boiss. essential oil and grape seed extract on the shelf life of rainbow trout fillets. LWT-Food Science and Technology. 2015 Dec 1;64(2):898-904. [DOI:10.1016/j.lwt.2015.06.010]
17. Domínguez R, Pateiro M, Gagaoua M, Barba FJ, Zhang W, Lorenzo JM. A comprehensive review on lipid oxidation in meat and meat products. Antioxidants. 2019 Sep 25;8(10):429. [DOI:10.3390/antiox8100429]
18. Hassanzadeh P,Tajik H, Razavi Rohani M. Application of chitosan edible coating containing grape seed extract on the quality and shelf life of refrigerated chicken meat. Journal of Food Research, 2012; 21(4): 467-482. [in Persian].
19. Xiong Y, Chen M, Warner RD, Fang Z. Incorporating nisin and grape seed extract in chitosan-gelatine edible coating and its effect on cold storage of fresh pork. Food Control. 2020 Apr 1;110:107018. [DOI:10.1016/j.foodcont.2019.107018]
20. Zhang H, He P, Kang H, Li X. Antioxidant and antimicrobial effects of edible coating based on chitosan and bamboo vinegar in ready to cook pork chops. Lwt. 2018 Jul 1;93:470-6. [DOI:10.1016/j.lwt.2018.04.005]
21. de Paiva GB, Trindade MA, Romero JT, da Silva-Barretto AC. Antioxidant effect of acerola fruit powder, rosemary and licorice extract in caiman meat nuggets containing mechanically separated caiman meat. Meat Science. 2021 Mar 1;173:108406. [DOI:10.1016/j.meatsci.2020.108406]
22. Vital AC, Santos NW, Matumoto‐Pintro PT, da Silva Scapim MR, Madrona GS. Ice cream supplemented with grape juice residue as a source of antioxidants. International Journal of Dairy Technology. 2018 Feb;71(1):183-9. [DOI:10.1111/1471-0307.12412]
23. Kiani Ghaleh Sard S, Fazlara A, Ghaderi Ghahfarokhi M, Pourmahdi Brujeni M. The investigation of coated fresh chicken fillet quality with carrageenanMentha longifolia essential oil under modified atmosphere packaging. Journal of Veterinary Microbiology. 2022 44: 1-19 [in Persian].
24. Abedini V, Aryaei P, Sharifzadeh M. Investigating the effect of the combination of chitosan and rosemary extract on increasing the shelf life of chicken meat at refrigerator temperature. The fourth national food security conference. 2014: 4(1) [in Persian].
25. Salehi B, Stojanović-Radić Z, Matejić J, Sharifi-Rad M, Kumar NV, Martins N, Sharifi-Rad J. The therapeutic potential of curcumin: A review of clinical trials. European journal of medicinal chemistry. 2019 Feb 1;163:527-45. [DOI:10.1016/j.ejmech.2018.12.016]
ارسال پیام به نویسنده مسئول

ارسال نظر درباره این مقاله
نام کاربری یا پست الکترونیک شما:

CAPTCHA



XML   English Abstract   Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Hafezi B, Ghasemian O, Gharib mombeni E. A Survey on the Antimicrobial Effects of Carboxymethylcellulose Coatings with Bay Leaf Extracts and Their Effects on Increasing Shelf life of Chicken Meats. Iranian J Nutr Sci Food Technol 2024; 19 (2) :59-71
URL: http://nsft.sbmu.ac.ir/article-1-3797-fa.html

حافظی بهرنگ، قاسمیان سیده ام البنین، قریب ممبنی احسان. بررسی اثر ضدمیکروبی پوشش کربوکسی متیل سلولز به همراه عصاره برگ‌بو و تأثیر آنها بر افزایش زمان ماندگاری گوشت ‌مرغ. علوم تغذیه و صنایع غذایی ایران. 1403; 19 (2) :59-71

URL: http://nsft.sbmu.ac.ir/article-1-3797-fa.html



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
دوره 19، شماره 2 - ( تابستان 1403 ) برگشت به فهرست نسخه ها
Iranian Journal of  Nutrition Sciences and Food  Technology
Persian site map - English site map - Created in 0.05 seconds with 39 queries by YEKTAWEB 4710