استادیار، گروه مهندسی اقتصاد کشاورزی، دانشکده مهندسی زراعی و عمران روستایی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی خوزستان، ملاثانی، ایران ، amirzaei@asnrukh.ac.ir
چکیده: (41 مشاهده)
سابقه و هدف:مدلسازی پذیرش مصرفکنندگان نسبت به محصولات با پوششهای خوراکی دارای خواص ضدمیکروبی و آنتی اکسیدان جهت بازاریابی و تجاری سازی این محصولات در صنعت غذایی بسیار حائز اهمیت است. این مطالعه به منظور ارزیابی و پیشبینی پذیرش مصرف کنندگان گوشت بره پوشش داده شده با مواد خوراکی دارای خواص ضد میکروبی و آنتی اکسیدان، انجام شد. مواد و روشها:برای دستیابی به هدف مطالعه حاضر، ابتدا پوشش خوراکی زیست فعال موسیلاژPlantago lanceolata غنی شده با مایع رویی بدون سلول باکتری پروبیوتیک Lacticaseibacillus rhamnosus CWKu-12 آمادهسازی و جهت پوشش گوشت بره استفاده شد. سپس پارامترهای جمعیت میکروبی (شمارش کلی و باکتری های سرمادوست)، pH، رطوبت، سختی و وضعیت اکسیداسیون (عدد پراکسید و تیوباربیتوریک اسید) اندازهگیری و با استفاده از مدل رگرسیون فرایند گاوسی (GPR) به پیش بینی پارامتر امتیاز پذیرش مصرف کنندگان پرداخته شد. یافتهها:نتایج نشان داد که دقت پیش بینی مدل GPR براساس معیارهای RMSE، MAPE و R2به ترتیب برابر با 248/0، 330/2 و 971/0 است که نشان از قدرت بالای این مدل جهت پیشبینی پذیرش مصرف کنندگان گوشت بره پوشش داده شده دارد. همچنین نتایج تحلیل حساسیت پارامترها نشان داد که پارامترهای عدد پراکسید، باکتری های سرمادوست و درصد رطوبت بیشترین اثر را بر امتیاز پذیرش مصرفکنندگان دارند. این در حالی است که پارامترهای تعداد باکتریهای تخمیری کل، مقدار تیوباربیتوریک اسید و درصد سختی در مقایسه با سایر پارامترها، اثر معنیداری بر پذیرش مصرفکنندگان ندارند. نتیجه گیری:مطابق با یافتهها، با داشتن مقادیر مربوط به پارامترهای ورودی میتوان با استفاده از مدل GPR پیشنهادی، پذیرش مصرفکنندگان گوشت بره با پوششهای خوراکی متفاوت را ارزیابی و گامی اساسی در جهت تجاری سازی این محصولات برداشت.
نوع مقاله: پژوهشي |
موضوع مقاله: صنايع غذايي دریافت: 1403/10/28 | پذیرش: 1403/12/8
با اندازه گیری پارامترهای جمعیت میکروبی (شمارش کلی و باکتری های سرمادوست)، pH، رطوبت، سختی و وضعیت اکسیداسیون (عدد پراکسید و تیوباربیتوریک اسید) میتوان پذیرش مصرف کنندگان را پیش بینی کرد.
مدل رگرسیون فرایند گاوسی (GPR) جهت پیش بینی پذیرش مصرف کنندگان گوشت بره با پوشش خوراکی از دقت بالایی برخوردار است.
پارامترهای عدد پراکسید، باکتری های سرمادوست و درصد رطوبت در ارزیابی پذیرش مصرفکنندگان گوشت بره با پوشش خوراکی بیشترین تأثیر را دارند.